Isabell Werth troeft Nederlanders af

21 maart 2009 om 00:00 Nieuws

HARSKAMP - 'Aartsvijand' Isabell Werth won met Satchmo de Kür op muziek in de bomvolle Bossche Brabanthallen tijdens Indoor Brabant. Met een score van 84.150% stelde de Duitse amazone orde op zaken in de wedstrijdring, die als thuisarena van Anky van Grunsven gezien mag worden. De Erpse amazone werd slechts derde, omdat zij ook nog Adelinde Cornelissen (Beilen) met Parzival, wiens nieuwe Kür de première beleefde, boven zich moest dulden. Harskamper Hans Peter Minderhoud werd vijfde.

Het deelnemersveld dat in deze Kür op muziek aan de start verscheen was van een zeldzaam hoog gehalte, wat ook duidelijk werd uit het gegeven dat geen van de 15 starters een waardering kreeg die onder de 70% lag. Isabel Werth reed een hele sterke wedstrijd, waarin eigenlijk geen enkel foutje te bespeuren viel. "Ik had er op gehoopt hier te winnen, maar ik had het zeker niet verwacht. Satchmo en ik hebben ons best gedaan en de beloning is de zege", vertelde ze na afloop. Met ruim anderhalf procent voorsprong op Cornelissen sloot Werth de wedstrijd af.

De Drentse amazone Cornelissen, die haar eerste seizoen in de dressuursport op dit niveau afsloot met een tweede plaats in de West-Europese league, wist niet wat ze zou mogen verwachten van haar geheel nieuwe Kür. ,,We hebben een paar kleine foutjes gemaakt, maar dat was ingecalculeerd. Af en toe waren we ook een paar maten voor de muziek uit, dus voor Las Vegas hebben we nog enig huiswerk te doen. Mede daardoor moest ik af en toe iets te veel terugrijden, waardoor de onderdelen piaffe en passage, die anders hele sterke onderdelen zijn, nu iets minder uit de verf kwamen. Ze hebben misschien net iets te veel aan expressie ingeboet, maar in Las Vegas zal het allemaal kloppen als een bus!", aldus Cornelissen.

Anky van Grunsven moest ervaren dat een terugkeer na een afwezigheid van zeven maanden in de wedstrijdring te midden van het sterkste deelnemersveld van de wereld niet ongestraft kan blijven. ,,Op een gegeven ogenblik was Salinero even helemaal de weg kwijt. Hij keek in het publiek en was even totaal uit zijn concentratie. Ik wist het handig op te lossen, maar zo'n fout kun je je niet permitteren. Wat ik wel als heel positief heb ervaren is dat na die totale communicatiestoring de concentratie bij mijn paard binnen een paar tellen helemaal terug was", aldus Anky.

Hans Peter Minderhoud (Harskamp) had zijn merrie Exquis Nadine heel fijn voor elkaar in de Kür. De merrie bleef steeds mooi bovenin lopen, er was honderd procent controle, en er was wederom de uitstraling die deze kleine merrie in stokmaat niet alleen groot maakt, maar ook zo aantrekkelijk.

Christa Laarakkers (Winschoten) reed met Ovation een hele degelijke Kür, die de charme van deze ruin volledig tot zijn recht laat komen. Hier en daar even een kleine onvolkomenheid, maar ook met hele sterke onderdelen, zoals de galopreprises. Jeannette Haazen (Neeroeteren Bel.) had de druk een topprestatie neer te zetten met Nartan, om er zeker te zijn dat ze van start mag gaan in Las Vegas. De frêle Limburgse slaagde niet echt in haar missie en werd slechts twaalfde. Toch bleef Haazen zesde in de tussenstand en een klein gilletje van opwinding ontsnapte haar toen bleek dat haar rekensom klopte en dat zij toch naar Las Vegas mag afreizen.

Uitslag FEI world cup Kür:

1) Isabell Werth (Dui) - Satchmo - 84.150%

2) Adelinde Cornelissen (Beilen) - Parzival - 82.500%

3) Anky van Grunsven (Erp) - IPS Salinero - 82.450%

5) Hans Peter Minderhoud (Harskamp) - Exquis Nadine - 79.000%

Stand FEI world cup - West-Europese league:

1) Isabell Werth (Dui) - 80

2) Adelinde Cornelissen - 77

3) Hans Peter Minderhoud - 68

Bron: KNHS

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie