Top tien De Cirkel vrijwel ongewijzigd

25 maart 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - In het gezellige denksportcentrum De Open Hof lijkt de top tien bij schaakvereniging De Cirkel op slot te zitten. Slechts Anton Spronk (9e) maakte een sprong. Dit ging ten koste van Thomas Slijper, die tegen Martijn Bakker het onderspit moest delven. Carel de Vries weerstond de in vorm zijnde Tom Pronk. Deze zag zijn opmars gestuit en moest een plaatsje prijsgeven. Harold Boom en Jef van Swieten volgen de koploper op gepaste afstand. Ook Marijn Dekker, winst op Van de Weteringh, is aan een zegetocht bezig. De jongeling bereikte inmiddels de zesde plaats net achter een andere jonge talentvolle schaker Jan Pijkeren.

Wie gedacht had dat Pronk op de scalp van De Vries uit was, kwam in eerste instantie bedrogen uit. De aftredend kampioen koos voor een rustige opening. Carel de Vries, die van avontuur op de velden houdt, probeerde te forceren. Dat leverde hem een wat mindere stand op. In een complex eindspel, waarin de torens en Dames de boventoon voerden, verhoogde De Vries de druk op de stelling van zijn tegenstander. Gehinderd door grote tijdnood moest Pronk capituleren.

Dat moest ook Thomas Slijper. Hij ondervond dat Martijn Bakker goed uit de opening kwam. Hoewel Slijper zich goed verdedigde, liet hij zich verleiden tot een afruil. Een als 'domme afruil' gekwalificeerde zettenreeks. In de tijdnoodfase viel het dubbeltje voor Bakker naar de goede kant.

Dat was ook het geval voor Marijn Dekker. In de opening offerde hij eerst een pion en even later een kwaliteit. Hans van de Weteringh, verrast door deze manoeuvre, moest toezien dat Dekker een sterke stelling met open lijnen verwierf. Dit noopte hem tot teruggave van de kwaliteit. Het torenspel was ondanks dat Van de Weteringh over twee oprukkende pionnen beschikte, niet meer te houden. In een partij waarin het evenwicht nergens werd verbroken kwamen Boom en Van der Wijngaart remise overeen.

Statisch

Dat was ook het geval bij Van Swieten tegen Pijkeren. ,,Een statische klassieke Damegambiet. Meestal is een partij tegen Jef spectaculair. Deze keer niet, maar ik ben tevreden'', aldus Pijkeren. Wel spectaculair was het duel tussen Johan Ziegler en Gijsbert Nagel. Hoewel zeker niet foutloos kregen beide spelers winstkansen. Op het moment dat Nagel de verdediging koos in plaats van de aanval, sloeg Ziegler toe. Een 'vorkje' betekende Dameverlies voor Nagel. Slechts de opgave resteerde.

Het eerst klaar waren Ugo Di Pietro en Remy Mouthaan. Laatstgenoemde vlocht een matdreiging in de stelling die Ugo niet wist te pareren. Bert Bakkenes verzuchtte: ,,Ik gaf het aan het einde weer weg". Of dat zo was, is de vraag. Van Roekel glimlachte ingetogen. ,,Ik denk het maximale eruit te hebben gehaald. De tijdnoodfase was zenuwslopend. Nooit geweten dat schaken zo slopend kan zijn", aldus Teun.

Overige uitslagen: Bootsman - Bor, Eshuis - Bomhof, Banga - Blokpoel, Numan - Van Esch en De Feijter - Degenhart allen 1-0. Aalbers - Zee, Van der Niet - Hartsuiker, Pasveer - Verduyn en Nienhuis - Spronk 0-1. Remise speelden: Heynis - Hoek, Janssen - Kingma en Van de Brink - Smit.

Foto: Gijsbert Nagel (rechts) biedt Johan Ziegler goed weerstand

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie