Huisverbod al veertien keer opgelegd in Ede

25 maart 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Zo'n 375 burgers en professionals hebben vorig jaar het Steunpunt huiselijk geweld West-Veluwe-Vallei ingeschakeld. Dat is minder dan in 2007, toen sprake was van meer dan 400 meldingen. De werkelijke omvang van huiselijk geweld is nog lang niet in beeld. De Wet tijdelijk huisverbod die op 1 januari van dit jaar van kracht werd, moet daarin verandering brengen. In de regio West Veluwe Vallei is het huisverbod tot nu toe veertien maal opgelegd.

Het steunpunt huiselijk geweld West-Veluwe/Vallei bestaat nu drie jaar. Het is een samenwerking van de gemeenten Barneveld, Nijkerk, Scherpenzeel en Wageningen en centrumgemeente Ede.

Volgens landelijke onderzoeken is bijna de helft van de bevolking wel eens slachtoffer geweest van huiselijk geweld. Verdeeld over Nederland zijn er 35 steunpunten die werken aan de bestrijding van huiselijk geweld. Voor de regio rond Ede is dat het Steunpunt huiselijk geweld West-Veluwe/Vallei.

Het Steunpunt en de gemeenten verwachten veel van de nieuwe wet die een huisverbod oplegt aan de dader als huiselijk geweld dreigt of al gepleegd is. De dader mag dan tien dagen zijn woning niet meer in. Men hoopt dat de dader in die periode hulpverlening zal accepteren om herhaling van huiselijk geweld te voorkomen.

Het Steunpunt geeft informatie en advies over huiselijk geweld. Ook komen er meldingen binnen waarbij hulpverlening nodig is. In het Steunpunt werken hulpverleners en politie nauw samen om dit geweld aan te pakken. Het Steunpunt gaat nog meer professionele werkers in de zorg, welzijn en maatschappelijk werk trainen zodat zij zorgelijke situaties eerder kunnen signaleren.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie