Bewoners en politici beleven investering Veldhuizen verschillend

25 maart 2009 om 00:00 Nieuws

'In vuur en vlam' was als prikkelend thema gekozen, een soort peiling van de temperatuur in de wijk. Welstede-mensen Frans Bruning en Henk Kamphuis leidden de avond speels en luchtig, met informatieve en opmerkelijke vragen. Hoeveel kunstwerken, hoeveel cafés zijn er bijvoorbeeld in Veldhuizen te vinden? De conclusie moest zijn dat de wijk schraal bedeeld is.

EDE - ,,Ik weet waarachtig niet waar het goede geld blijft, maar het wordt niet goed besteed.'' Wijkbewoner Wies Oostendorp wond er geen doekjes om. Politici wezen vrijdag aan de andere kant op investering in extra politiemensen en cameratoezicht. In Buurtcentrum Veldhuizen stond het reilen en zeilen in de wijk centraal en gingen mensen met elkaar in discussie.

door Freek Wolff

Opmerkelijk was dat de beleving tussen bewoners en politici over investering in de wijk nogal verschilt, los van de feiten. ,,U zou bij ons thuis komen...,'' zei iemand uit het publiek richting de politiek. En: ,,Mijn auto ging in de fik, maar ik heb niemand gezien. Ik moest zelf maar een afspraak maken om aangifte te kùnnen doen.''

Veel politici bleven steken in algemene termen als ,,de dertien speerpunten'' en het vele geld van het Gelders Stedelijk Ontwikkelingsbeleid (GSO). In de wandelgangen bleek dat wijkbewoners niet staan te juichen bij de aanstelling van een buurtconcierge of contactmakelaar. Wel houden ze hun hart vast over het buurtcentrum, of dat blijft bestaan totdat er een nieuwe is gerealiseerd in Het Nieuwe Landgoed.

In de war

Wat vindt 'Veldhuizen' nog meer waardevol? Speelplaatsen voor kinderen, een schone en deugdelijke openbare ruimte, rust in de wijk met aanpak van de harde kern raddraaiers, dat bleken zaken waar de meerderheid vóór is om te realiseren. Iets minder enthousiast is een deel over 'meer blauw op straat' en 'ontmoetingsplekken voor jongeren buiten'.

Amenchar El Bachier vertelde vrijdag zijn (levens)verhaal. Dat hij als kind in Marokko opgroeide tussen ,,zwijgzame bergen''. Opmerkelijk waren zijn slotwoorden: ,,Veldhuizen is prachtig dankzij haar bewoners. Het is niet de bedoeling dat we semi-oplossingen zoeken. Met camera's en samenscholingsverboden sla je de plank helemaal mis. Gebruik die miljoenen aan geld alsjeblieft goed!,'' aldus El Bachier.

Dat bleek koren op de molen van Oostendorp, want deze actieve wijkbewoner is van mening dat het juist daaraan schort. Als voorbeeld wees hij op uitstel van de sloop van de Langenhorstflat. ,,Daar is Woonstede mee opgezadeld. Met zo'n bijstelling geef je valse voorlichting, breng je mensen in de war en creëer je chaos'', aldus het lid van de bewonerscommissie. Bert Komdeur (CDA) liet weten dat hier niet goed gecalculeerd was en dat de rijksoverheid hier de verantwoordelijke is.

foto's:

Momenten tijdens de discussieavond.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie