,,Tijd dat er wat in Otterlo gebeurt”

25 maart 2009 om 00:00 Nieuws

De verwachtingen in Otterlo zijn hoog gespannen wat de gemeente gaat doen met het dorpsplan. Ede heeft dat plan sowieso nodig als basis voor het structuurplan, dat in Otterlo, de poort van de Veluwe, moet worden opgesteld. De Otterloërs hebben daardoor al veel huiswerk verricht. De gemeente lijkt ook niet om de dorpsvisie heen te kunnen, omdat het plan door de inwoners via het zogenaamde bottum-up systeem is gemaakt. ,,Het is tijd dat er wat in Otterlo gebeurt. Er is bijvoorbeeld in de laatste dertien jaar in het dorp niets aan woningbouw gedaan.”

Dorpen Drenthe voorbeeld Veluwse kernen OTTERLO - Burgemeester Cees van der Knaap krijgt dinsdag 31 maart in de Waldhoorn het eerste exemplaar van het dorpsplan voor Otterlo uitgereikt. Daarmee presenteert Otterlo’s Belang de visie op de ontwikkeling van Otterlo in de komende tien tot vijftien jaar, met als centraal onderwerp de leefbaarheid van het dorp. Andries Mijnhardt en Fred Bruil, respectievelijk voorzitter en secretaris van de plaatselijke belangenvereniging, hebben grote verwachtingen over het dorpsplan. ,,Het is nu aan de gemeente Ede om het op te pakken,” aldus het tweetal.

door Jan de Boer

Bij het opstellen van het dorpsplan kreeg Otterlo’s Belang de hulp van een dorpswerkgroep, een afspiegeling van de inwoners van het dorp. Ondersteuning kreeg men verder van procesbegeleiders van de Vereniging Kleine Kernen (VVK) Gelderland. Otterlo is het eerste dorp in de gemeente Ede, die met een dorpsplan op de proppen komt. Otterlo’s Belang heeft ambities en ziet de brinkdorpen in Drenthe als voorbeeld hoe je mooie Veluwse kernen kunt creëren.

,,Je moet het dan wel integraal aanpakken”, vindt Mijnhardt. ,,En je moet durf hebben om te investeren. Op het eind ben je niet meer geld kwijt, als je het in grotere stappen uitgeeft. Nu zit je in een onderhoudsbudgetje. Maar als je een keer iets wilt. moet je het groter aanpakken. Eerst was er een aarzeling in Ede. Later niet meer. Tot nog toe heeft Ede coöperatief meegedaan. Het ambitieniveau is om een mooiere kern te zijn, waarin je verzorgd groen hebt met verantwoord parkeren. De voorzieningen is ook één van de dingen, die wij als eindresultaat zouden willen bereiken. De kwaliteit van het dorp kan gewoon omhoog.”

Aan het begin van het proces had Otterlo’s Belang een tweeledig doel. ,,Het ging altijd over losse onderwerpen in het dorp. Wij wilden eens een keer schetsen ‘wat we zijn en willen als dorp’. Wat vind je belangrijk. En je wil een keer als belangenvereniging, die altijd praat namens de bevolking, zorgvuldig toetsen in hoeverre je dat zorgvuldig hebt gedaan.” Op een achttal gebieden, namelijk identiteit, buitengebied, cultuur & voorzieningen, wonen, verkeer, sport en recreatie, is de dorpswerkgroep bezig geweest.

,,Het hoofdpunt in het dorpsplan is de leefbaarheid van een kleine kern,” stelt Fred Bruil. ,,Oud-burgemeester Robbertsen zei altijd ‘de brandweer moet kunnen blussen en de muziek moet kunnen blazen’. Dat betekent ook dat het winkelbestand moet blijven bestaan.” In Otterlo is een aantal problemen. Dan moet gedacht worden aan wonen, de accommodatie voor sport en het verenigingsleven en parkeren. ,,Ook cultuur. Wij zijn nog altijd vanuit de Poort van de Veluwe gedachte verdrietig, dat het Tegelmuseum zo makkelijk weg gedaan wordt.”

Er staat niet veel in het rapport wat Mijnhardt en Bruil nog niet wisten over Otterlo. ,,We zijn wel verrast door de creativiteit en betrokkenheid om iets samen op te lossen. Ook om het in de samenhang van het verenigingsleven te zoeken. Ons is de bijval van iedereen voor een integrale aanpak opgevallen. Als je weet wat je wilt, kun je veel efficiënter en effectiever een doel bereiken. Als je iets breed hebt gedaan kun je op een andere manier met de gemeente Ede om de tafel gaan zitten. Ede zal dan iets groter investeringsmoment in de buitendorpen krijgen. De kwaliteit en de integraalheid van de oplossing wordt veel beter. Daar zit volgens ons de winst in. Als we nu ergens heen willen, moet er één keer diep in de buidel getast worden. Dan heb je tenminste wat.”

Het spanningsveld wordt of de gemeente Ede daartoe bereid zal zijn, menen Bruil en Mijnhardt. ,,De grote waarde van het dorpsplan als vereniging Otterlo’s Belang is nu, dat we namens de bevolking kunnen praten,” aldus Bruil. ,,Het dorpsplan wordt onze leidraad in de gesprekken met de gemeente. Geen adhoc, geen hapsnap. We kunnen nu terugvallen op een visie, die door de Otterloërs is gemaakt. En kunnen als volwaardig gesprekspartner dienen in de richting van het gemeentebestuur van Ede.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie