Problemen Veolia ,,naar escalatie’’

25 maart 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - De meningen van vakbonden en de directie van busmaatschappij Veolia blijken sterk verdeeld als het gaat om de maatregelen die geweld tegen buschauffeurs moet voorkomen. ,,De problemen zijn alleen maar groter geworden’’, zegt concessiedirecteur van Veolia Wim Kurver, nadat hij dinsdagmiddag overleg voerde met de vakbonden over de kwestie.

In Ede reden de afgelopen twee weken beveiligingsmensen mee en was er cameratoezicht op lijn 85 tussen Ede en Veenendaal, omdat hier geweld had plaatsgehad. Even later was er sprake van een wilde staking door de buschauffeurs vanuit Ede. Dinsdagochtend vond er ook nog een beroving plaats van een buschauffeur in Apeldoorn.

Kurver zegt dat de bonden het pakket van maatregelen, dat Veolia aanbood, totaal onvoldoende vindt. ,,Wat zij eisen, kunnen wij niet implementeren, want dat kunnen we gewoon niet betalen. Bovendien zijn dat zaken waarin wij niet geloven. Op deze manier werken we op de Veluwe naar een escalatie toe’’, aldus Kurver.

Het overleg had als doel overeenstemming te bereiken over, een nog op te stellen pakket van veiligheidsmaatregelen. De vakbond had een pakket van eisen kenbaar gemaakt. Dat is de eis om 50 extra vervoersondersteuners aan te stellen binnen concessie de Veluwe. Ten tweede de eis om alle bussen te voorzien van camera’s en opnameapparatuur, ten derde om op de verkeersleiding met een dubbele bezetting te gaan werken van begin tot einde dienstregeling, ten vierde camera’s op lijn 85 als prioriteit en ten vijfde inzet van veiligheidsbeambten op lijn 85.

Veolia acht deze maatregelen niet haalbaar en werkzaam en heeft een voorstel naar voren gebracht. Zij wil 50 extra bussen binnen 4 weken voorzien van camera’s en opnameapparatuur (de helft). De vervoersondersteuning (BOA’s) wordt met 2 personen uitgebreid (van 5 naar 7) en er worden extra, nieuwe veiligheidsarrangementen samengesteld voor de probleemlijnen. De stuurgroep sociale veiligheid binnen Veolia Nederland zou met concrete maatregelen komen en chauffeurs krijgen een weerbaarheidtraining. De landelijke ov-coördinator komt met analyses en voorstellen, terwijl Veolia op korte termijn initiatief neemt om landelijk de vakorganisaties, de overheid en de OV bedrijven bij elkaar te brengen om tot gerichte afspraken te komen met betrekking tot sociale veiligheid.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie