Kop van Parkweg ‘weerbarstig’

25 maart 2009 om 00:00 Nieuws

Ede Zuid heeft langdurige herontwikkellingstrajecten gekend, zoals Enka-park, Parkhof Verhuellpark en winkelgebied de Spindop. Nu vindt de herontwikkeling van de uitvindersbuurt plaats en nadert Ede Zuid zijn voltooiing. Appel: ,,De ‘kop van de Parkweg’ is het afrondende project in Ede Zuid om deze wijk weer volledig zijn oude grandeur te geven.’’

Herontwikkeling financieel niet eenvoudig EDE - ,,Ede Zuid maakt zich grote zorgen dat in 2009 niet wordt begonnen met de uitvoering van de herontwikkeling van de Kop van de Parkweg.’’ Dat schrijft Freek Appel, bestuurslid van de Ondernemersvereniging Ede Zuid (OEZ). ,,Er is een fors financieel tekort om dit uit te voeren, terwijl je toch voldoende stedebouwkundige kwaliteit wilt neerzetten. We weten daarom niet wanneer dit gerealiseerd kan worden’’, reageert Hans Vulto namens wethouder Simon van de Pol.

De OEZ participeert, net als buurtvereniging Oranjepark, in het grootwijkoverleg Ede-Zuid. ,,Wij twijfelen of de gemeente Ede haar belofte nakomt ten aanzien van de herontwikkeling ‘kop van de Parkweg’. De gemeente heeft gezegd dat hier met voorrang begonnen zou worden, op het moment dat de MER-Ede Oost afgerond is en de toezeggingen definitief zijn betreffende financiële bijdragen van zowel het ministerie van Verkeer en Waterstaat als de provincie voor herontwikkeling en verplaatsing van het Station Ede Wageningen’’, aldus Appel.

Nu die afronding en toezeggingen er zijn (b)lijkt er volgens het bestuurslid een volgende voorwaarde te zijn. ,,De herontwikkeling van de ‘kop van de Parkweg’ dient zichzelf financieel te bedruipen. Vanuit de financiële bijdragen voor Ede Oost wordt niets toebedeeld aan de ‘kop van de Parkweg’. Uit welingelichte bron blijkt echter dat de herontwikkeling wel is meegenomen om de financiële bijdragen definitief toegezegd te krijgen’’, verklaart Appel.

Hij vindt het buitengewoon wrang dat de voortgang nu om financiële redenen (b)lijkt stil te liggen en vraagt de gemeenteraad verantwoordelijkheid te nemen. ,,De gemeenteraad kan initiatieven nemen om beleidsplannen bij te stellen.’’

,,We zijn met projectontwikkelaar Kuipers (die veel panden aan de Parkweg in bezit heeft, red.) al lang in gesprek, maar je moet iets bedenken dat voor hem, ons en de buurt acceptabel is. Het punt is dat je de panden aankocht voor de normale marktwaarde. Als je dat tegen de grond gooit en je bouwt er iets nieuws, maak je daar altijd verlies op. Daar proberen we uit te komen, maar dat is lastig’’, licht Vulto toe.

Hij herhaalt dat er nieuwbouw moet komen die stedebouwkundige kwaliteit uitstraalt, terwijl tegelijkertijd het financiële plaatje rond moet komen. ,,En de gemeente is best bereid daar een stuk ‘verlies’ in te nemen. De herontwikkeling is al jaren de wens, maar het is een complex project. Het blijkt weerbarstig te zijn’’, aldus Vulto.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie