Beoogde structuur Topklasse bekend

30 maart 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - De KNVB heeft de beoogde nieuwe competitiestructuur bekend gemaakt. Als op uiteindelijk 6 juni de zestig afgevaardigden van het amateurvoetbal hun fiat geven, worden met ingang van het seizoen 2010/'11 de topklassen voor het amateurvoetbal ingevoerd.

In het zaterdagvoetbal komt er één topklasse; het zondagvoetbal krijgt eveneens één topklasse. Daaronder blijven de zes hoofdklassen bestaan. De huidige 'regionale' indeling van de hoofdklassen blijft gehandhaafd. Als gevolg hiervan wordt de promotie-/degradatieregeling seizoen 2009/'10 aangepast. De beide topklassen bestaan ieder uit zestien clubs, de hoofdklassen blijven ieder uit veertien clubs bestaan.

Er zijn voor het amateurvoetbal per topklasse vijftien plaatsen beschikbaar. Twee plaatsen worden in de regeling opengehouden voor degradatie van BVO's uit de Jupiler League. De nummers een tot en met vier per hoofdklasse uit het seizoen 2009/'10 promoveren rechtstreeks naar de topklasse. De nummers vijf en zes spelen kruiselings een uit- en een thuiswedstrijd. De winnaars hiervan plaatsen zich ook voor de topklasse.

In de reguliere promotie en degradatieregeling degraderen drie verenigingen uit de topklasse rechtstreeks en is er sprake van één herkanser. Uit de drie hoofdklassen promoveren de kampioenen rechtstreeks. De periodekampioenen van de hoofdklassen spelen eerst om het klasse periodekampioenschap. De klasse periodekampioenen spelen vervolgens met de herkanser om de laatste plaats in de topklasse. Een periodekampioen speelt maximaal vijf wedstrijden in de nacompetitie. Vanuit de hoofdklasse, en in beginsel de overige klassen in het amateurvoetbal, degraderen twee verenigingen rechtstreeks met ook één herkanser per poule.

Er worden aan de clubs in de beide topklassen geen andere accommodatie-eisen gesteld dan nu het geval is voor clubs in de huidige hoofdklassen. Extra investeringen zijn dus niet verplicht. De KNVB onderzoekt de mogelijkheid hiervoor een fonds in het leven te roepen dat de clubs tegen gunstige voorwaarden financiële middelen verstrekt als ze hun accommodatie toch willen verbeteren.

Verder is het de bedoeling te kiezen voor poules van 14 in de eerste en tweede klassen standaardvoetbal; wijziging van het verspelen van de nacompetitie in poules van 14 door het aanwijzen van twee herkansers - naast twee degradanten - die met de zes periodekampioenen direct in een uit- en thuiswedstrijd spelen. In district Oost wil men vanaf de derde klasse en lager blijven spelen op schema 12

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie