Omwonenden Mobagat claimen miljoenen bij eigenaren plas

3 april 2009 om 00:00 Nieuws

LUNTEREN - Omwonenden rond het Mobagat, aan de A30 tussen Lunteren en Barneveld, willen een ,,miljoenenclaim" indienen bij SBNL, de stichting die de plas in eigendom heeft. ,,Het is onacceptabel dat de grondstort hier nog steeds doorgaat", stelt Thomas Jansen namens de aanwonenden.

Ze reageren hiermee op het besluit van minister Jacqueline Cramer (VROM) om de grondstort in het Mobagat vooralsnog door te laten gaan, terwijl nieuwe stortprojecten in zandwinplassen opgeschort worden. De minister wil voor lopende projecten eerst het advies van een commissie van wetenschappers afwachten.

,,Onacceptabel", vinden de omwonenden. ,,Nu een rapport van TNO aantoont dat de grondstort wel degelijk een negatieve invloed kan hebben op de kwaliteit van het water, lopen wij als omwonenden een veel te groot risico. Dan kun je nu niet meer wachten op nadere onderzoeken, maar moet het project direct stopgezet worden."

In ieder geval negen huishoudens rondom de plas zijn voor drinkwater voor zowel mens als dier aangewezen op het grondwater, dat ongezuiverd uit putten wordt gehaald. Momenteel onderzoekt de bewonersgroep hoe en vooral bij wie de claim wordt neergelegd en wordt een mogelijk schadebedrag berekend. ,,Maar duidelijk is dat het hier om miljoenen gaat." In eerste instantie is de claim gericht op SBNL, die als eigenaar van het Mobagat verantwoordelijk is voor de natuurkwaliteit. ,,Wellicht gaan we ook Waterschap Vallei & Eem en de provincie Gelderland betrekken, het is nu nog niet duidelijk wie nu waar verantwoordelijk voor is."

SBNL ziet vooralsnog geen reden tot paniek. ,,Zolang de bevindingen van de commissie van de minister nog niet bekend zijn, zien wij geen reden om aan te nemen dat het misgaat met de kwaliteit van het water", zegt directeur Wubbo de Raad van de stichting. ,,Voor alle duidelijkheid, wij willen met dit project de natuurwaarde in en rondom de plas verbeteren, niet verslechteren. Laten we daarom afwachten waar de commissie mee komt en op basis daarvan al of niet maatregelen nemen."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie