Snelle diagnose én revalidatie in Ziekenhuis Gelderse Vallei

7 april 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Mensen met hartfalen zijn snel moe en kortademig, zij hebben vaak vochtophoping in de benen. Ziekenhuis Gelderse Vallei is gestart met twee nieuwe initiatieven voor mensen met hartfalen: snelle diagnose voor mensen die signalen hebben van hartfalen én speciale revalidatie voor hartfalenpatiënten. De polikliniek cardiologie van het ziekenhuis biedt met beide voorzieningen een efficiënte, snelle en patiëntvriendelijke behandeling aan.

Bij mensen met hartfalen doet de pompfunctie van het hart het minder goed. Hun lichaam krijgt soms onvoldoende zuurstofrijk bloed. Kleine inspanningen kosten meer moeite, zij voelen zich sneller moe. Een trap oplopen lijkt voor hen een de beklimming van de Mount Everest. Een eindje fietsen lijkt dan ineens een touretappe.

Snel duidelijkheid

De dagdiagnostiek hartfalen is een snelle route voor patiënten die symptomen hebben van hartfalen. De huisarts kan patiënten hiervoor verwijzen. De patiënt krijgt alle onderzoeken die nodig zijn om de diagnose hartfalen te stellen of uit te sluiten binnen 4 uur. Het onderzoek bestaat uit 5 stappen: 1. bloedonderzoek, 2. echo van het hart, 3. hartfilmpje (ECG), 4. longfoto en 5. onderzoek en gesprek over de uitslag met de hartfalenverpleegkundige en de cardioloog. Na de onderzoeken vertelt de cardioloog of er sprake is van hartfalen en welke behandeling kan volgen. Dit advies wordt doorgegeven aan de huisarts.

Revalidatie op maat

Leren leven met een chronische hartziekte is vaak moeilijk. Een hartfalenpatiënt moet vaak anders gaan eten en drinken, trouw medicijnen innemen en leren omgaan met minder energie. Niet alleen lichamelijk gebeurt er veel, ook emotioneel zijn er vaak veranderingen. Daarom biedt Ziekenhuis Gelderse Vallei vanaf april een drietal reactiveringprogramma’s aan, speciaal voor deze groep patiënten. Er is een bewegingsprogramma, er zijn groepsbijeenkomsten met speciale voorlichting en het ziekenhuis geeft een cursus ‘omgaan met hartfalen’.

Herkent u de signalen?

Hartfalen kunt u herkennen aan de volgende signalen: vermoeidheid, kortademigheid, opgezette benen en enkels door achterblijvend vocht. Kijk voor meer signalen en uitleg over hartfalen op onze website, www.geldersevallei.nl/hartfalen. Herkent u zich in de signalen? Bezoek dan uw huisarts, hij/zij kan u doorverwijzen naar Ziekenhuis Gelderse Vallei.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie