Minister Plasterk bezoekt Enkaterrein en CHE ( + video)

8 april 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Minister Ronald Plasterk heeft donderdag een werkbezoek gebracht aan het Enkaterrein. Burgemeester Cees van der Knaap gaf hem een overzicht van de monumenten op het terrein, en de minister had een gesprek met betrokkenen over de modernisering van het monumentenbeleid. In dit gesprek toonden de verschillende partijen vooral begrip voor elkaar en voor het beleid van de minister.

De minister van onderwijs, cultuur en wetenschap werd welkom geheten door de burgemeester. Over een rode loper, uitgespreid over het bouwzand, betrad hij het poortgebouw. Op de bovenste etage van dit gebouw kreeg Plasterk uitleg van een deskundige over de geschiedenis en de omgeving van de voormalige Enka-fabriek. Op deze hoge positie had het gezelschap een wijds uitzicht over het gehele terrein. Zo was meteen duidelijk waar de deskundige uitleg over gaf. Plasterk maakte duidelijk mogelijkheden te zien; "op deze locatie is behoud en bestemming met elkaar vervlochten."

Nadat verschillende vragen van aanwezigen beantwoord waren, verplaatste het gezelschap zich naar een bijgebouw. Daar ging de minister met de betrokkenen rond de tafel zitten om een gesprek te hebben over de modernisering van het monumentenbeleid. Onder het genot van een kop koffie praatte de minister met wethouder Evert van Milligen, exploitant Rein van Steeg en Arno Boon, voorzitter van de commissie Enkans.

Door de verschillende partijen werd met name gekeken hoe modernisering van het monumentenbeleid toegespitst zou kunnen worden op het Enkaterrein. Een aantal gebouwen op het complex is rijksonderdeel en het streven is om die te behouden. Wethouder van Milligen maakte duidelijk dat de economische crisis zijn stempel drukt op de ontwikkelingen rond het terrein.

Op dit punt citeert Ronald Plasterk Kees van Kooten; "kijken en de rest erbij denken, dat is wat je hier even moet doen. Het is belangrijk om nu een begin te maken, te zorgen dat de vlam in de pan slaat."

Arno Boon spreekt uitvoerig over mogelijke samenwerking met congrescentrum De Reehorst, dat onderzoekt of het een optie op een plek op het terrein tot de mogelijkheden behoort. Eigenaar Rein van Steeg wees op de tijdsdruk: "hoe sneller het af is, hoe beter." Er wordt gekeken naar tijdelijke oplossingen om een stapje verder te zetten. De gezamenlijke partijen moeten nog tot een definitief plan komen.

Later ging de minister naar Christelijke Hogeschool Ede (zie video).

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie