Meer woningzoekenden in WERV; jongeren actiever

8 april 2009 om 00:00 Nieuws

De ‘open woningmarkt’ werd in juli 2007 ingevoerd in de WERV-regio. Woningzoekenden uit Wageningen, Ede, Rhenen en Veenendaal kunnen zich daarbij inschrijven bij één van de acht woningcoöperaties. Sinds de invoering van huiswaarts.nu - de benaming voor de gezamenlijke sociale huurwoningenmarkt - schreven 15.000 woningzoekenden zich in. Daartegenover lieten een kleine 6.000 woningzoekenden zich uitschrijven. Bij de start van Huiswaarts.nu stonden bijna 30.000 woningzoekenden ingeschreven. Op 1 januari 2009 stonden er ruim 24.000 woningzoekenden ingeschreven.

EDE - Het aantal woningzoekenden in de WERV - regio is sinds de invoering van de gezamenlijke woningmarkt op 1 juli 2007 aanzienlijk gestegen. Ook zijn jongeren actiever op de woningmarkt en is de positie van starters verbeterd. Daardoor weigeren jongeren vaker dan voorheen een woning. Verder zijn de verhuisstromen binnen de regio gering. Dat betekent dat woningzoekenden veelal een huis in de eigen gemeente zoeken. Dit zijn de belangrijkste conclusies van het evaluatierapport ‘Een jaar Huiswaarts.nu’ dat gaat over de periode tussen 1 juli 2007 en 1 juli 2008.

De positie op de sociale woningmarkt voor jongeren tot 27 jaar is verbeterd. Doordat het aanbiedingssysteem veranderde (aanbod-, loting- en optiemodel), kwamen er meer woningen voor jongeren beschikbaar. Mede daardoor kwam het vaker voor dat starters met een korte inschrijftijd woonruimte weigerde. Zij reageren vermoedelijk vaker en minder gericht dan woningzoekenden met een lange inschrijftijd die juist heel gericht een woning zoeken. De slaagkans in Ede en Wageningen steeg, die Rhenen en in mindere mate in Veenendaal daalde.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie