Vier opties voor 86 beukenbomen Doolhoflaan in laatste levensfase

8 april 2009 om 00:00 Nieuws

De eerste beuken werden in het jaar 1735 gepoot. ,,In 1990 is een herstelplan voor het landgoed Kernhem opgesteld, met lijnen naar de toekomst om het landgoed in oude luister te herstellen. Dit betekent dat we ook nieuwe elementen als lanen toevoegen. De lanen die in verval zijn, willen we planmatig op peil brengen. Een aantal zijn reeds nieuw aangelegd’’, legt Jan Lub van de gemeente uit.

EDE - Wethouder Wilke Dekker zegt dat er vier opties zijn om iets te ‘doen’ met de 86 beukenbomen aan de Doolhoflaan die aan het eind van hun levensfase zijn beland. Eén daarvan is een soort van compromis tussen kappen en laten staan. Donderdag 9 april vergadert de commissie Beheer Fysieke Omgeving over dit onderwerp dat de afgelopen weken voor veel commotie zorgde.

Hapsnapwerk

De wethouder verklaart dat er volgens hem nu vier keuzemogelijkheden zijn. ,,De eerste is gewoon niks doen, maar dat leidt ertoe dat de laan ‘wegzakt’. In 1990 waren er al twaalf bomen dood, maar de verwachting is dat dit er snel aanzienlijk meer zullen zijn. Je hebt kans dat je voor de veiligheid dan stukken van de laan af moet gaan zetten. Dat is hapsnapwerk’’, aldus Dekker.

De tweede optie is alle bomen rigoureus verwijderen en een hele nieuwe laan aanpoten. ,,Dat roept veel emoties op en dat begrijp ik ook. Je krijgt dan ook met de vleermuizen.’’ Nieuwe beuken die geplant worden zullen dan tien jaar oud zijn en vijf á zeven meter hoog zijn.

De derde optie is alle gaten (van dode bomen) die er vallen, opvullen met nieuwe aanplant. ,,Dat helpt op korte termijn wel even, maar het gevolg is dat op termijn de bomen dood gaan. Het wordt een gatenkaas en dan krijg je meer zon op de dunne schors. Daardoor verbrandt de boom harder’’, licht Lub toe.

De vierde mogelijkheid is een groot deel van de bomen in de laan vervangen. Het eerste deel, gezien vanaf Huis Kernhem, is namelijk nog redelijk vitaal en die zijn sowieso veel meer in beeld. ,,Die beuken kunnen nog wel twintig jaar mee. Het middelste deel, ongeveer achter het gebouw van het Nizo, heeft wel erg veel uitval van dode bomen. Als we daar gaan verjongen sluit dat ook aan bij het deel richting de spoorlijn.’’

Volgens Dekker kan die laatste optie toegepast worden binnen de randvoorwaarden van de natuurwetgeving. ,,Het is een mooi compromis van de toekomst en de huidige beleving van de laan. Zo ben je er op een verantwoorde en evenwichtige manier mee bezig.’’ Uiteindelijk zal de gemeenteraad besluiten welke optie het beste is.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie