'Pieter Maritz komt er wel weer bovenop'

11 april 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Verslagen maar strijdbaar staan Winfried van Holland en Fedde Boersma te kijken naar het afgebrande clubhuis Doolhut II van scoutinggroep Pieter Maritz uit Ede. ,,Dit is een triest gezicht natuurlijk. Maar de Pieter Maritz groep is een hechte groep. We komen er wel weer bovenop."

door Sander van Snippenberg

Rond 4.00 uur in de nacht van vrijdag op zaterdag ontdekte een buurman van iets verderop de brand in het clubgebouw van de scouting. Hij alarmeerde direct de brandweer en ook de bestuursleden van de Pieter Maritz groep werden gewaarschuwd.

Voorzitter Van Holland en groepsbegeleider Boersma wisten toen al genoeg. ,,Toen we hier aankwamen stond het gebouw in lichterlaaie. De vlammen sloegen uit het dak en de brandweer was met man en macht bezig het vuur te blussen. Toen wisten we het eigenlijk al, hier blijft niet veel meer van over."

Asbest

Het gebouw ziet er zaterdagmiddag compleet verwoest uit. ,,Al het spel- en kampeermateriaal is waarschijnlijk verloren", zegt Boersma. Maar wat er precies nog te redden is, is niet bekend. ,,Er is asbest vrijgekomen en de technische recherche moet nog onderzoek doen. Tot die tijd staan we hier eigenlijk maar te wachten aan de zijlijn."

Het geeft Boersma een dubbel gevoel. ,,Ja, natuurlijk hebben we er begrip voor dat we er niet op mogen. Het is niet veilig om naar binnen te gaan en er is nog onderzoek nodig. Maar aan de andere kant, je wilt kijken of er nog wat overgebleven is. Het wachten is best wel frustrerend ja."

Tweede huis

Doolhut II, zoals het scoutinggebouw heette, werd in 1985 nieuw gebouwd. Doolhut I moest weg omdat op die plek de begraafplaats kwam. Alle leden hielpen met de bouw van het nieuwe gebouw, aan de Doolhoflaan op Landgoed Kernhem. Ook bij de uitbouw in 2004 staken alle leden hun handen uit de mouwen.

,,Het was voor veel mensen hun tweede huis", legt voorzitter Van Holland het gevoel uit. ,,Iedereen heeft zijn steentje bijgedragen aan de bouw. We kwamen hier elke zaterdagmiddag samen. Er lagen herinneringen. Soms bleven we ook wel overnachten, als we een kampeerweekend hadden. Gelukkig was dat nu niet het geval. Omdat het Pasen is, hebben we vandaag (zaterdag, red) geen opkomst. We zullen alle ouders later vandaag op de hoogte stellen."

Niet alleen de Pieter Maritz groep is een hecht gezelschap, de hele Edese scoutinggemeenschap heeft een nauwe band. Van Holland: ,,Er zijn al mensen van scoutinggroep Langenberg langs geweest. Die hebben materialen en ruimte aangeboden als we iets nodig hebben. Dat geeft een warm gevoel."

Nieuwbouw

Over hoe het verder moet hebben Van Holland en Boersma ook al hun ideeën. ,,We hebben altijd hier op Landgoed Kernhem gezeten en dat zullen we blijven ook. Het gebouw en de grond zijn ons eigendom, dus we zullen op dezelfde plek nieuw gaan bouwen. Dit heeft natuurlijk impact op de groep, maar we gaan niet bij de pakken neer zitten. Ik heb er vertrouwen in dat het allemaal wel weer goed komt."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie