Werkstraffen voor Edenaren geëist voor mishandeling plaatsgenoot

15 april 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Drie inwoners van Ede, in de leeftijd van 26 tot 29 jaar, moeten als het aan justitie in Arnhem ligt werkstraffen krijgen van zestig tot tachtig uur. De mannen zouden vorig jaar een plaatsgenoot in elkaar hebben geslagen.

Daarnaast eiste het openbaar ministerie tegen de jongste Edenaar, die de initiatiefnemer tot de kloppartij was, ook nog twee weken cel voorwaardelijk. De rechtbank besloot meteen uitspraak te doen in de zaak tegen een vierde man die ook bij het gevecht aanwezig was. Deze verdachte werd vrijgesproken omdat hij zich afzijdig heeft gehouden van het geweld.

De Edenaren kregen het op 5 juli om half een ’s nachts met een ander aan de stok bij zijn woning. Zij deelden rake meppen en schoppen uit en er sneuvelde vervolgens enkele ruiten van de voordeur.

Aanleiding voor het incident was een voorval twee dagen eerder. Toen probeerde iemand de scooter van de 26-jarige te stelen, maar die werd door de eigenaar betrapt.

De dief vluchtte een willekeurig huis binnen, wat juist de woning was die door de Edenaren later zou worden bezocht. ,,We wilden gewoon vragen of de man die daar woonde de jongen die de scooter wilde stelen kende’’, aldus de verdachten. Geen van de verdachten zei van plan te zijn geweest om het ook inderdaad tot een schermutseling te laten komen.

Dat er klappen vielen was ook de schuld van het slachtoffer, stelden de Edenaren. ,,Hij was erg agressief en sloeg er meteen op los. Wij hebben ons toen verdedigd’’, brachten ze naar voren. Bovendien zou de bewoner hen achterna hebben gezeten met een keukenmes.

Maar de officier van justitie vond bewezen dat drie verdachten zich schuldig maakten aan openlijke geweldpleging. ,,Het moet voor het slachtoffer behoorlijk bedreigend zijn geweest wanneer midden in de nacht onverwacht een paar mannen voor de deur staan die verhaal komen halen’’.

De rechtbank doet op 28 april uitspraak in de drie zaken.

(APA)

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie