Verbijstering over vertrekbonus

15 april 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Huurdersbond Ede is, met de Nederlandse Woonbond, ,,verbijsterd en geschokt over de vertrekbonus van Willem van Leeuwen, de scheidend voorzitter van corporatiekoepel Aedes”, laat de organisatie in een persbericht weten.

,,Hij krijgt bij zijn vrijwillige vertrek een bedrag mee van ruim een miljoen euro. De gemiddelde huurder moet daar dertig jaar voor werken. Ik vind deze premie onaanvaardbaar en onverantwoordelijk”, zegt Ronald Paping, algemeen directeur van de Woonbond.

,,De Woonbond is bang dat het toch al wankele imago van de corporatiesector hiermee verder wordt beschadigd. De bonus is een klap in het gezicht van honderden corporaties, die hun stinkende best doen om goed werk te doen als sociale volkshuisvesters. Het is ook moeilijk te verteren voor de 2,4 miljoen huurders van corporaties, die via de huur de contributie van Aedes opbrengen. Ook Woonstede betaalt als lid contributie aan Aedes, geld dat huurders hebben opgebracht’’, aldus Paping.

,,De Woonbond was altijd al geen voorstander van zelfregulering, maar heeft er nu helemaal geen vertrouwen meer in. Met de vertrekbonus voor de Aedes-voorzitter is het laatste restje geloofwaardigheid verdwenen. De Woonbond is ook onaangenaam verrast over het excessieve salaris van de beoogde opvolger van Van Leeuwen, de Groningse PvdA-gedeputeerde Marc Calon. Volgens Alders gaat hij 200.000 euro per jaar verdienen voor een functie van drie dagen per week. Ook dit valt niet te rijmen met de code Izeboud.”

Huurdersbond Ede en omstreken betreurt het dat op deze manier de Corporatiesector weer geconfronteerd wordt met de graaicultuur en dit keer vanuit Aedes zelf.

,,Het kan goed zijn dat de regeling op het moment, dat die werd aangegaan gebruikelijk was en past in het risico van de functie. De omstandigheden zijn echter veranderd. En nu moet je je gezond verstand goed gebruiken, voordat je een dergelijke regeling ook effectueert”, zo reageert Jan van der Kruif namens de directie van woningcorporatie Woonstede op de vertrekbonus.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie