,,Muziek is een vorm van emotie’’

15 april 2009 om 00:00 Nieuws

De inwoner van Wageningen verkoopt al zevenentwintig jaar cd’s in het centrum van Ede. De eigenaar van Velvet Music heeft overduidelijk een passie voor muziek. ,,Muziek heeft een groot deel van mijn leven bepaald.” In de immense platenkast bij Siepman thuis zijn maar liefst vijfduizend cd’s te vinden. Daarnaast is hij ook nog in bezit van zo’n duizend platen. Een teken dat hij voor elke muziekstijl open staat. ,,Ik vind van alles mooi. Van symfonische rock als Hawkwind via blues naar klassiek, dat luister ik niet veel maar ik vind het wel mooi.”

EDE - ‘Hoorzitting’ is een nieuwe serie van Nieuwsblad Ede Stad, waarin bekende, en minder bekende inwoners van de regio, hun muziekcollectie tonen. Joep Siepman bijt het spits af. door Rianne van Vuren

Toch is er uit al die nummers één die er voor Siepman uitspringt; The Blue Nile met ‘Tinseltown In The Rain. ,,Echt een geweldig nummer, ik weet niet waarom ik dat vind.”

Zijn jonge jaren zijn bepalend geweest voor Siepmans muzieksmaak. ,,Ik hou van muziek uit begin jaren ‘70, toen werd veel geëxperimenteerd. Grenzen werden opgezocht, dat vind ik mooi. Dat ik toen jong was, speelt ook mee. Waarmee je opgegroeid bent, blijf je toch besmet.”

Na de jaren ‘70 is de 51-jarige Wageninger zich verder gaan ontwikkelen en ontdekte hij meerdere muziekstijlen. Hij vindt het jammer dat er maar weinig mensen zijn die dat doen. ,,Men vertakt niet, gaat niet verder kijken maar blijft hangen in zijn jonge jaren. Dat terwijl er nog steeds zoveel mooie muziek wordt gemaakt.”

Af en toe brengt de winkeleigenaar een bezoek aan een concert. Pink Floyd in 1988 in De Kuip vond hij verreweg het mooiste. Hij kan het zich nog herinneren als de dag van gisteren: ,,We stonden maar te wachten tot ze zouden beginnen. Later bleek dat ze wachtten tot het donker zou worden, zodat de lichtshow beter uit zou komen. Toen ze eenmaal begonnen, was de show in één woord geweldig.”

Hij heeft nooit gekocht wat de gemiddelde Nederlander kocht, altijd wat meer alternatieve popmuziek. Zo vindt hij dat Marco Borsato niet kan zingen. Siepman trekt zich niets aan van wat de mainstream mooi vindt. Dat bepaalt hij gewoon zelf. De verkoper blijft zich ontwikkelen. ,,Soms moet je muziek leren luisteren. Vaak genoeg lijkt iets op het eerste gezicht niet mooi, maar als je het vaker hoort, ontdek je dat het heel mooi kan zijn. Ik ontdekte bijvoorbeeld Duitse Krautrock met bands als Jane en Guru Guru. Dat vind ik nog steeds geweldig.”

De winkeleigenaar luistert nog steeds veel naar muziek van de jaren ‘60 en ‘70. ,,Ik ben sommige dingen ook meer gaan waarderen omdat ik ouder werd.” Toch is Siepman ook enthousiast over de muziek van tegenwoordig. ,, De jaren ‘80 vind ik erg gedateerd, in de jaren ‘90 werd het alweer beter en nu wordt weer hele goede muziek gemaakt.” De muziekliefhebber heeft het dan wel over de alternatieve kant, hij noemt bijvoorbeeld Radiohead. ,,Bij de abstracte teksten van Radiohead kan iedereen zijn eigen ding fantaseren. Dat vind ik mooi, muziek is ook een vorm van emotie. Zo ligt het ook aan mijn stemming wat voor muziek ik luister. Loungemuziek luister ik bijvoorbeeld alleen in de zomer, dat past bij het weer.” Al heel jong kwam hij in aanraking met muziek. Op 7-jarige leeftijd kocht hij zijn eerste plaat; ‘Strange Effect’ van Dave Berry. De plaat heeft duidelijk indruk gemaakt want de muziekliefhebber kan de nummers op deze plaat zich nog heel goed herinneren. Hij deelde de passie voor muziek altijd met zijn broer, ze reisden vaak samen af naar Nijmegen om platen te kopen. Nu runt hij ook de winkel samen met zijn broer. Op 11-jarige leeftijd begon hij met werken op zaterdag bij de melkboer. ,,Dan verdiende ik wat geld en kocht ik elke week één of twee plaatjes. Vaak van The Beatles of The Moody Blues. En dan zo snel mogelijk naar huis, en dan. ,,Siepman maakt een wijds gebaar met zijn armen dat uitdrukt dat hij geen woorden heeft om te beschrijven hoezeer hij dan van die muziek genoot.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie