Gemeente Ede stelt nieuw milieuprogramma vast

15 april 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Het Edese college van burgemeester en wethouders heeft een nieuw milieuprogramma opgesteld voor de periode 2009-2010. Hierin staan plannen om de milieukwaliteit in Ede verder te verbeteren. Het nieuwe milieuprogramma wordt op 28 mei 2009 voorgelegd aan de gemeenteraad.

Het programma biedt een overzicht van het klimaatbeleid, duurzaam waterbeheer, afval, luchtkwaliteit, geluidhinder en veiligheidsrisico’s van bedrijven. De milieurapportage blikt ook terug op de bereikte resultaten in 2008.

Energiebesparing, gebruik van schone brandstoffen en duurzame energie, stimuleren van fietsgebruik en andere alternatieven voor de auto zijn enkele kernbegrippen die bijdragen aan het klimaatbeleid en een betere luchtkwaliteit. Hergebruik van afvalstromen en bijvoorbeeld het afkoppelen van regenwater van de riolering bespaart grondstoffen en kosten voor bij de afvalverwerking en rioolwaterzuivering.

Enkele resultaten uit 2008:

-45.000m2 aan verhard oppervlak en dakoppervlakten is afgekoppeld in de Componistenbuurt in Ede.

-Ruim 64% van alle huishoudelijk afval is gescheiden ingezameld en voor hergebruik aangewend.

-Het energieverbruik (gas) per gemeentelijke werkplek is wat lager dan in 2007. Het elektriciteitsverbruik per fte is vergelijkbaar met dat van het vorige jaar.

-Oplossen bestaande knelpunten.

-De gemeente brengt ieder jaar in beeld wat de kwaliteit van de lucht en bodem is, en neemt maatregelen om bestaande knelpunten op te lossen.

De luchtkwaliteit en bodemkwaliteit zijn het afgelopen jaar licht verbeterd.

2 bodemsaneringen zijn gestart (gasfabriek en Enkaterrein).

Er is 2,5 km geluidsreducerend asfalt aangebracht.

Vergunningen en controles

Vergunningen voor bedrijven, en de controle daarop, draagt bij aan het naleven van milieuregels door bedrijven.

De gemeente verleende 111 milieuvergunningen , voornamelijk voor agrarische bedrijven en 142 meldingen werden afgehandeld. Verder werden 891 controles uitgevoerd en 141 hercontroles.

Volledige rapportage

Het milieuprogramma 2009-2010 en het milieuverslag over 2008 zijn te vinden op www.ede.nl onder bouwen, wonen en milieu.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie