Start buurthulpdienst 'Velhuizen Actief' (+ video)

17 april 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Solidariteit, dat is waar het bij 'Veldhuizen Actief' om draait. In het gezondheidscentum van winkelcentrum Bellestein werd donderdag een buurthulpdienst in gang gezet. De dienst is voor en door bewoners uit de wijk Veldhuizen. Ad van Nooijen van Welstede en Carolien Sloof van De Medewerker openden dit project met een klap op de Kop van Jut.

,,We willen met een hamerslag de netwerken bekrachtigen. Want we zullen zeker ook doorverwijzen naar onze partners. De schouders eronder'', licht projectleider van Welstede Mieke van der Wal toe.

De buurthulpdienst wordt gerund door vrijwilligers. Zij zetten zich in voor buurtbewoners die kortdurende hulp nodig hebben. Het gaat om kleine klussen en diensten. Voorbeelden zijn boodschappen doen, tuinonderhoud, vervoer naar een arts of de hond uitlaten. De vrijwilligers geven ook advies of verwijzen door naar andere instanties. Elke donderdag is er tussen 13.30 en 15.00 uur een spreekuur.

Veldhuizen Actief is gericht op samenwerking in de wijk. Belangrijk bij dit project is het onderlinge contact met andere initiatieven in de wijk. ,,Door een goede samenwerking kunnen we gebruik maken van elkaars kwaliteiten en komen alle hulpvragen vanuit de wijk op de juiste plek", aldus Van der Wal. Daarbij is heel bewust gekozen voor het gezondheidscentrum. ,,We zien dit als een win-win-situatie. Het centrum wordt druk bezocht, is laagdrempelig, de lijnen zijn kort en een snelle doorverwijzing kan plaatsvinden."

De projectleider hoopt dat op deze manier inwoners weer naar elkaar om kijken. ,,De zorg voor elkaar. Want vroeger was burenhulp vanzelfsprekend. Op deze manier willen we inwoners actief krijgen. Het gaat om kleine diensten. Iemand die bijvoorbeeld naar het ziekenhuis moet. Iemand die eenzaam is en behoefte heeft aan contact. Iemand die problemen heeft met zijn radio of tv en daar niet uitkomt. Een alleenstaande vader of moeder bij wie eens even een vrijwilliger op de kinderen past. Of bijvoorbeeld de reparatie van een fiets.'' Het zijn allemaal voorbeelden van de buurthulp.

Mensen van de buurthulpdienst zijn aanwezig op dit inloopspreekuur en zorgen voor een match tussen vraag en aanbod. De dienst is ook telefonisch bereikbaar iedere maandag, woensdag en vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur via telefoonnummer 06-28041244.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie