Roemeense skimmers blijven voorlopig in hechtenis

21 april 2009 om 00:00 Nieuws

DE KLOMP - De drie Roemenen die worden verdacht van het ‘skimmen’ van bankpassen bij station Veenendaal-De Klomp, blijven voorlopig nog vastzitten. De behandeling van hun zaak werd dinsdag door de Utrechtse rechtbank aangehouden, omdat er onder meer onderzoek moet worden gedaan naar de apparatuur die tijdens hun aanhouding werd gevonden.

Op 12 december ontdekte een medewerker van de NS dat er was gerommeld met een kaartjesautomaat op station Veenendaal-De Klomp. Hij schakelde de politie in, die uiteindelijk drie mannen wist aan te houden. Het drietal zou verdacht bij de automaat hebben staan rommelen.

Elektronica

Het ging om drie Roemenen, van 22, 24 en 25 jaar oud. In een tas die één van hen weggooide, bleek apparatuur te zitten. Volgens de officier van justitie ging het om elektronica waarmee gegevens van bankpassen kunnen worden afgelezen. Ook werd een cameraatje in de tas gevonden, met daarop opnames van het intoetsen van pincodes.

In de periode die volgde, verdween er in totaal ruim 12.000 euro van rekeningen van zeven mensen die op het station hadden gepind. De opnames van het cameraatje werden dinsdag ook in de rechtszaal vertoond.

Oude beelden

Maar de raadslieden wezen er op dat niet duidelijk was, wanneer die opnames waren gemaakt. Het zou best kunnen dat het ging om oude beelden, aldus de advocaten. Ook voerden zij aan dat uit het technisch onderzoek niet was gebleken of het überhaupt mogelijk was om bankgegevens af te lezen met de andere gevonden apparatuur.

De raadslieden stelden dat de officier van justitie de verdenking tegen hun cliënten onvoldoende kon onderbouwen, en vroegen de rechtbank dan ook om de Roemenen in vrijheid te stellen. Hoewel één van de verdachten eerder had toegegeven dat hij betrokken was bij het skimmen, stelden de verdachten dinsdag dat zij zich van geen kwaad bewust waren.

Nader onderzoek

Ze beriepen zich verder op hun zwijgrecht. De rechtbank vond dinsdag dat de verdenking tegen de drie in ieder geval sterk genoeg was om ze achter de tralies te laten. Maar daarnaast vonden de rechters ook dat er nader onderzoek moet worden gedaan naar de herkomst en werking van de apparatuur. Wanneer de zaak verder gaat, is nog niet bekend. (JPU)

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie