Geen ‘Titanic’ bij technasium

22 april 2009 om 00:00 Nieuws

,,Tot hoe diep kunnen hier duikboten worden getest?’’ Het was een vraag van de leerlingen die rondgeleid werden in het grote gebouw van het maritiem onderzoeksinstituut Marin aan de Haagstraat in Wageningen. ,,Daar doen we geen onderzoek naar’’, luidde het antwoord. ,,We testen alleen of de schepen stabiel zijn.’’ Even later wierpen ze nog een blik op de schroeven, belangrijk voor de snelheid van de schepen.

Cruiseschepen te water bij instituut Marin EDE/WAGENINGEN - ‘The Queen’ en ‘The Adventure’. Het zijn twee indrukwekkende namen die technasiumleerlingen van Het Streek hadden gegeven aan hun cruiseschepen. Er zat geen ‘Titanic’ bij, want alle boten, op kleine schaal gebouwd, trotseerden de golven die vrijdag kunstmatig in Het Marin werden opgewekt. Niet één zonk er naar de bodem.

Maar de zestig nieuwsgierige leerlingen kwamen natuurlijk vooral om de eigen bouwwerken te water te laten: hun cruiseschepen. De gecreëerde golven duurden één seconde om langs te komen en ze waren vijf centimeter hoog, legde een medewerker uit.

De bootjes werden aan een draad op zijn plek gehouden. Met lieslazen wadend door het bassin hadden de leerlingen die even daarvoor zelf vastgeknoopt. Het ene schip trotseerde de golven beter dan het andere, dat was duidelijk zichtbaar.

,,Hij ging eerst een beetje scheef’’, aldus leerling Nicole van den Brand over haar eigen ‘Queen’. ,,Nee, het was niet een heel moeilijke opdracht. Belangrijk was dat je de compartimenten in het schip goed had verdeeld.’’

De leerling behoort tot het zogenoemde technasium, een nog tamelijk nieuwe onderwijsvorm die zich richt op bèta-leerlingen en leerlingen techniek van have en vwo. De opleiding is een praktische vorm van werken waardoor de deelnemers meer geprikkeld worden, een betere voorbereiding op het hoger technisch onderwijs.

Het technasium is een optie voor leerlingen die veel in hun mars hebben, veel interesse en aanleg hebben voor vakken als natuur-, wis- en scheikunde, plezier hebben in het doen van onderzoek en creatief zijn. De leerlingen moeten naast goed samenwerken ook zelfstandig kunnen werken. Deze leerlingen krijgen naast de gewone vakken het examenvak onderzoek en ontwerpen.

,,De laatste weken hebben we gewerkt aan het bouwen van een cruiseschip. Centraal bij het ontwerpen en bouwen stond stabiliteit en veiligheid. Nu vond in het Marin de praktijktest plaats, de plek waar mensen dagelijks bezig zijn met het ontwerpen en testen van scheepsmodellen voor de maritieme sector’’, licht docent Anton Visser toe.

Het Marin (Marine Research Institute Netherlands) is een scheepvaartkundig onderzoekscentrum in Wageningen met een internationale reputatie. Er werken bijna 300 mensen, die zich bezighouden met een veelheid aan marine onderzoek: de veiligheid en stabiliteit van schepen en booreilanden, voorstuwingssystemen en het testen van modellen in de golven en de wind. Met het nieuwe diepen bassin kan Marin elk gewenst experiment uitvoeren. Het motto is: ‘Challenging wind and waves’.

: Video op www.edestad.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie