Nog geen camera’s bij Spindop

22 april 2009 om 00:00 Nieuws

Overdag hebben de winkeliers en de omwonenden last van de vele schooljeugd, die dan in de buurt van de Spindop zijn te vinden. Appel snapt niet dat de coffeeshop nog altijd gedoogd wordt door het gemeentebestuur.

Pleidooi voor stoppen gedogen van coffeeshop EDE - In de Spindop gaat het volgens Freek Appel, voorzitter van de ondernemersvereniging Ede-Zuid (OEZ), uitstekend. Over de omzet hebben de ondernemers niet te klagen. Wel plaatst Appel een kritische kanttekening over de overlast van hangjongeren in het winkelgebied. Overlast die ‘s avonds veroorzaakt zou worden door de jeugd, die op de Parkweg drugs kopen in coffeeshop De Zwarte Zee. Appel pleit voor camera’s bij de Spindop.

door Jan de Boer

,,Ede is daar traag in. In Rotterdam en Amsterdam wordt het wel rigoureus aangepakt. Daar worden coffeeshops gesloten als er binnen een straal van honderdenvijftig meter scholen zijn. Ede is niet strak in de leer.”

Het kan in de ogen van Appel evenmin, dat de persoon, die namens de gemeente Ede de omgeving van de Spindop schoonhoudt, wordt gepest en getreiterd. Zelfs in die mate dat die persoon zich bedreigd voelt. Een reden van Freek Appel om een brief te schrijven aan burgemeester Cees van der Knaap en wethouder Peter van ‘t Hoog. Inmiddels is de situatie genormaliseerd en werkt de schoonhouder weer onder toezicht in de Spindop.

Plaatsing van camera’s aan de voor- en achterkant van de Spindop kan er volgens Appel voor zorgen dat de problemen voor een groot deel uit de wereld zijn. Hij snapt niet dat Ede, dat landelijk als eerste gemeente tot plaatsing van camera’s op het Museumplein overging, nu zo afwachtend is. ,,Met camera’s kun je de daders opsporen. Het werkt ook preventief. Ook een goede verlichting kan daarbij helpen.”

Appel heeft er alle vertrouwen in dat Ede overgaat tot plaatsing van camera’s. ,,Ik mag toch als ondernemer en burger verwachten, dat ik veilig in een wijk kan wonen.”

Het is bij de gemeente Ede bekend dat grote groepen jongeren overlast en rommel veroorzaken bij winkelcentrum Spindop, zegt gemeentelijke woordvoerder Henk Faas. ,,Daarover zijn gesprekken geweest met de Ondernemersvereniging Ede-Zuid, op hun initiatief. Wij delen de zorgen van winkeliers en omwonenden. Met name tijdens pauzes van schooltijden is er veel schooljeugd op de been die zorgt voor de overlast.”

Medewerkers van de afdeling Wijkbeheer zijn volgens Faas dagelijks aanwezig om de rommel op te ruimen en zo het winkelcentrum netjes te houden. ,,Meer inzet is er sinds kort om een extra oogje in het zeil te houden en jongeren aan te spreken. Ook de politie surveilleert frequent en spreekt mensen aan. Wie betrapt wordt op het maken van rommel, wordt geverbaliseerd. Op dit moment is er geen sprake van het plaatsen van camera’s bij de Spindop.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie