‘Ivanhóóóóóóe’

22 april 2009 om 00:00 Nieuws

Nou..., daar gaan we weer....

Terug in de tijd. Kinderuurtje kijken bij de buurvrouw. Totdat we zelf zo’n zwartwitte kijkdoos kregen. Ivanhoe was natuurlijk ook mijn held. Aan de wijze waarop deze koene ridder zich grijnzend op zijn paard een weg baande door de bossen, links en rechts belaagd door struikrovers, mag zelfs onze eigen topruiter Hans Peter Minderhoud een puntje zuigen.

Vooral de herbergscènes waren spannend. Want alcohol en uitgaan gingen kennelijk in de Middeleeuwen al met schermutselingen gepaard, en zo was het waarschijnlijk in 834 en 1821 ook. Maar gelukkig was daar altijd de schildwacht, die de waard bijstond.

En zo is het anno 2009 nog steeds. Lastige cafébezoekers halen zich dikwijls de woede van portiers op hun hals. Kroegbazen kunnen doorgaans best zonder deze ‘stok achter de deur’, maar de gemeente heeft in het verleden met klem geadviseerd dat van deze gediplomeerde schildknapen op het Museumplein een preventieve werking zou uitgaan.

Ik heb dat van een afstandje eens gadegeslagen. Mijn bevinding is dat, enkele uitzonderingen daargelaten, de lichaamstaal van menig portier me niet bevalt. Bezoekers van een uitgaanscentrum moeten zich juist veiliger voelen. Ruziezoekers moeten op hun daden gewezen worden, en zonodig worden overgedragen aan de politie. Buitenproportioneel fysiek optreden past daar niet in, en wekt slechts meer agressie op.

Bovendien mogen de aanstichters de volgende dag toch best weer lopen, nietwaar?

Henny Jansen

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie