Heertje spreekt over overlevingscrisis

22 april 2009 om 00:00 Nieuws

Als debatleider trad Boudewijn Vijfhuizen (5VWO) op en twee groepen van leerlingen. Eén groep werd bijgestaan door gemeenteraadslid Han Kiezebrink (VVD), een locale politicus die gehoor had gegeven aan de oproep deel te nemen aan het debat.

EDE - ‘Europa dichter bij de burger’ was de titel van het onderwerp dat donderdagavond bij het Marnix College centraal stond. Er was een debat over de kredietcrisis en de EU. Onder aanvoering van prof. dr. Arnold Heertje, die bekwaam en humoristisch een inleiding verzorgde, namen aan het debatforum deel de kandidaat Europarlementariërs Marijke Clerx (PvdA), Ivo Thijssen ( D66) en Bart Keuper (VVD).

Sterke markt

De stellingen werden fel verdedigd en aangevallen. Heertje: ,,Er is maar één crisis en dat is de overlevingscrisis. Daarom moet Europa in samenspel met de rest van de wereld, in het bijzonder de Verenigde Staten, investeren en innoveren in duurzaamheid (klimaat, energie, water en leefbaarheid).’’

Thijssen: ,,De kredietcrisis toont het belang van een sterke markt.” Clerx: “Juist door Europa pakken de gevolgen van de financiële crisis in de eurozone minder ernstig uit.”

Protectionisme

Keuper: ,,We moeten voorkomen dat de rekening van de huidige kredietcrisis (ik noem het vertrouwenscrisis) wordt doorgeschoven naar de nieuwe generatie. Op Europees niveau moeten we protectionisme bestrijden, het stabiliteitspact handhaven en streng Europees toezicht houden op de financiële sector. Op Nederlands niveau moeten we de staatsschuld beperkt houden en investeren in onderwijs, onderwijs en onderwijs.”

Er ontstond een interessant debat tussen leerlingen. Aan het einde van de avond zei Arnold Heertje onder de indruk te zijn van hun niveau van debatteren. Het forum heeft Boris Polm (derde), Jacintha Baas (tweede) en Tom Postma (eerste) als winnende debaters uitgeroepen. Daarbij sprak Heertje ook over de uitzonderlijke kwaliteit van vrouwen als Jacintha, die vooral goed kunnen luisteren en direct met argumenten kunnen reageren.

u De volgende activiteit aan het Marnix College om Europa dichterbij te brengen, is mogelijk een lezing door Kathalijne Buitenweg (GroenLinks), Sophie in ’t Veld (D66) en Frans Timmermans de staatssecretaris voor Europese Zaken op 28 mei.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie