Fedde Kingma beloond met top tien plaats bij De Cirkel

22 april 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Carel de Vries is dinsdagavond clubkampioen bij schaakvereniging de Cirkel geworden. De Vries won snel van Marijn Dekker. Het was wachten op het resultaat wat Jef van Swieten tegen Martijn Bakker zou halen, alvorens de officieus reeds weken vaststaande titel officieel zou kunnen worden toegekend. Van Swieten moest laat op de avond zijn meerder erkennen in Bakker. In de top tien veranderde weinig. Slechts de dit seizoen uitstekend spelende Fedde Kingma is een nieuwkomer. Hij versloeg Hans van de Weteringh, die daardoor voorlopig moet afhaken.

De Vries liet er vanaf het begin geen gras over groeien. In een explosieve ruilvariant van het Spaans verloor Marijn Dekker al snel een loper. De Vries verhoogde de druk, waarna een mataanval dreigde. Hoewel Dekker taai verdedigde was de nederlaag niet te ontlopen.

Dat kon ook Van de Weteringh niet tegen een ontketende Fedde Kingma. In een Nimzo-Indisch bereikte de zwartspeler Kingma groot voordeel. Hij dwong Van de Weteringh de dame voor een toren in te wisselen. Hoewel Hans van de Weteringh in het eindspel meerdere trucjes in de stelling vlocht, bleef Kingma rustig. Het eindspel werd foutloos uitgespeeld. Kingma begon dit seizoen op de twintigste plaats. De afgelopen weken werden coryfeeën als Rood, Nienhuis en Postma in bedwang gehouden. Ongeacht zijn eindklassering kan Fedde Kingma nu al op een zeer geslaagd seizoen terugzien.

Of dit ook opgaat voor Jef van Swieten zal nog moeten blijken. Martijn Bakker bracht een Siciliaan op het bord. De variant waarin het paard snel naar a3 gaat, leverde Bakker enig tempo voordeel op. In het middenspel werden twee pionnen geofferd om een vrijwel niet te stuiten koningsaanval op te starten. Van Swieten moest alle zeilen bijzetten om de storm te overleven. Hoewel hij vindingrijk is, bleek ook hij de oplossing niet meer te kunnen vinden. Bakker stijgt door deze zege naar vierde plaats. Hij heeft slechts een half punt achterstand op Van Swieten, die de tweede plaats bezet.

Rob Heynis, dit seizoen debuterend, blijkt uit het goede schaakhout gesneden te zijn. In zijn partij tegen Peter van der Wijngaart kwam het 'Frans' op het bord. Een positioneel gevecht op hoog niveau volgde. De kansen keerden bijna per zet. De adrenaline liep hoog op. Rob Heynis slaagde er in een zwarte toren vrijwel lam te leggen. Peter van der Wijngaart, niet voor een kleintje vervaard, wist de c-lijn te veroveren. Een penning zorgde voor enige opluchting. Een pionnetje werd mee gesnoept. Omdat Van der Wijngaart het paard actief wilde maken, bleef zijn toren instaan. Deze misgreep was fataal. De nul werd mistroostig geïncasseerd.

Remises

De strijd op de borden was hevig. Lang leek een remise uitslag niet tot de mogelijkheden te behoren. Daaraan maakten Jan Banga en Joop de Feijter op een curieuze manier een einde. Beide spelers schatten de stelling als te ingewikkeld in. Maar een remise aanbod volgde niet. Dat bracht Banga op het idee dan maar te kiezen voor drie keer dezelfde stelling. Hij zette met zijn dame de vijandelijke koning schaak. De Feijter verzuimde telkenmale de dame simpel met een pion te slaan. Schaakblindheid wordt dit genoemd. De heren konden er achteraf wel omlagen. De puntendeling stelde beide spelers tevreden.

Dat gold ook voor Martien Rood en Tom Smit. Smit pikte een pionnetje mee. Maar Rood slaagde erin de kwaliteit te veroveren. Daarna kwam een bijzonder interessant eindspel op het bord, dat na een lange partij terecht in remise eindigde. Ook Ben Zee en Jan Hartsuiker zochten de grenzen van het onmogelijke op. Zee kreeg in de opening licht voordeel. Dat werd in het middenspel door Hartsuiker teniet gedaan. Misschien was de slotfase zelfs wel in zijn voordeel. In een strijd met ongelijke lopers was de beperkte winstmogelijkheid echter niet te vinden.

Wessel Vos glom van trots. In een wilde partij zag hij Paul Numan een 'vorkje' starten. Die had echter overzien dat een simpel pionzetje het probleem oploste. Uiteindelijk bleek die fout cruciaal. Vos behaalde daardoor zijn derde seizoensoverwinning. Ook Cirkelvoorzitter Jan Blokpoel moest er aan geloven. Ugo Di Pietro offerde een toren. Die acceptatie betekende dat Blokpoel 'mat' niet meer kon voorkomen.

Overige uitslagen: Slijper - Janssen, Van Sprundel - Mouthaan, Havinga - Bor, Van den Berk - Van Roekel, Van Esch - Ziegler en Nienhuis - Van de Brink allen 1-0. Bootsman - Eshuis en Nagel - Pasveer 0-1. Remise werd Hoek - Postma.

Foto: Fedde Kingma verrassing van dit seizoen

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie