,,Laat veiligheid geen speeltje van deskundigen worden''

22 april 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - ,,Boeiend'', dat was de conclusie van gemeenteraadslid Jellie Kiefte over de thema-avond 'Veiligheid in Ede' van de ChristenUnie. Deze had onlangs plaats in De Ark. De vier personen die spraken, hebben in de praktijk veel met veiligheid te maken. De ontvoering van Hannah, de beroving in de bus en de boze jongeren van Gouda, de plannen van de Marokkaanse moeders in Ede, het werd allemaal besproken.

Theo Buijs, voormalig groepschef Gelderland Midden, legde uit dat veiligheid volgens het regeerakkoord een regietaak van de gemeente is. De politie voert dat gemeentelijke veiligheidsbeleid uit. Veiligheid begint bij jezelf, de overheid faciliteert. Buijs benadrukte dat veiligheid vooral betekent dat je als burgers elkaar op een goede manier in de gaten houdt en doorgeeft als er iets niet goed gaat in je buurt. Een actueel voorbeeld is de oplettendheid van zowel een burger als een jonge politieman na de kidnapping van Hannah. ,,Laat veiligheid geen speeltje, geen nota van deskundigen worden'', waarschuwde hij zijn toehoorders. Om daarmee feitelijk te waarschuwen tegen de mentaliteit van onverschilligheid en veiligheid zien als enkel de taak van de overheid.

Perspectief

Die boodschap was ook verpakt in de bijdragen van Henk de Wit, adviseur veiligheid, over de Edese aanpak en Harro Jansen, wethouder in Gouda, over de Goudse strategie om veiligheid niet alleen aan de politie over te laten. Beide aanpakken vertonen veel overeenkomsten: preventieve activiteiten voor de meelopers, harde aanpak voor de criminele kern van de Marokkaanse overlastplegers.

De gekozen aanpak bied ook perspectief voor het gezin, bijvoorbeeld opvoedondersteuning, om te voorkomen dat de jongere broertjes het verkeerde voorbeeld volgen. Dan kom je achter de voordeur van de gezinnen. Maar, aldus Jansen, de vraag die we ons daarbij moeten stellen in het belang van de gezinnen en de gemeenschap is niet 'wat mag nog wel, en wat niet?', maar eigenlijk 'wat moet?'. Deze aanpak achter de voordeur gebeurt zowel in Ede als in Gouda in overleg met de Marokkaanse gemeenschap. Henk de Wit sprak volgens de CU dan ook met warmte over de toenemende Marokkaanse initiatieven in Ede, vooral de betrokkenheid en inzet van de vrouwen.

Tweede Kamerlid Ed Anker haakte daar later op in door aan te geven dat hij tijdens zijn werkbezoek aan Ede wat moeite had met het zelfbeklag door de Marokkaanse mannen over de stigmatisering waar de Marokkanen last van hebben. Overigens had hij alle lof voor de initiatieven uit Marokkaanse en gemeentelijke kring. En ook hij laakte de onverschilligheid van de samenleving ten opzichte van elkaar. ,,We moeten elkaar weer durven aanspreken.''

Mediageweld

De uitvergrotende rol van de media bij incidenten werd eveneens besproken. De woorden van Harro Jansen bleven hangen. Volgens de Goudse wethouder zouden de media de Marokkaanse jongeren bijna uitdagen. Hij beschreef de geschiedenis van de beroving in de bus. Vervolgens bleek toen dat ook eerder zich al vele vervelende busincidenten hadden voorgedaan in Gouda, die echter voor de politie moeilijk aan te pakken waren. Bijvoorbeeld vlak voor een optrekkende bus oversteken is niet echt strafbaar. Wel treiterend. De berichtgeving en het mediageweld in én over de Goudse wijk waar de aanvankelijke beroving niet eens was voorgevallen was hem niet in de koude kleren gaan zitten: ,,Laat ik hier duidelijk over zijn: het is niet goed te praten dat de jongeren die journalisten belaagden. Maar…ik kon me hun gevoelens wel een beetje indenken.''

Nu lijkt in Oosterwei en Veldhuizen de rust enigermate weergekeerd. ,,Een rust die alleen kan voortduren als er weer werkelijke belangstelling voor elkaar en voor elkaars kinderen komt in de wijken. En respect, voor elkaar, elkaars eigendommen en de overheid. Dat is een proces dat tijd en voortdurende inzet van gemeente, politiek en bewoners kost. Maar het is de moeite waard, daar waren sprekers en aanwezigen het over eens'', aldus Kiefte.

Foto:

Van links naar rechts in het forum voor de nabespreking “Veiligheid in Ede”: Henk de Wit, veiligheidsadviseur gemeente Ede, Theo Buijs, (voormalig) groepschef politie Gelderland Midden, Ed Anker, Tweede-Kamerlid ChristenUnie, Harro Jansen, wethouder ChristenUnie, Gouda.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie