‘Op de boerderij is álles kids’

22 april 2009 om 00:00 Nieuws

Het zijn lange voor het gezin Van Vliet. Om 06.00 uur gaat de wekker. ,,Maar dat is maar even”, legt Jouktje uit.

‘Proosdij’ krijgt acht bewoners EDE - Gert Jan en Jouktje van Vliet stonden vijf jaar geleden aan de basis van een gezinshuis aan Kleine Houtplein in de wijk Kernhem. Samen met Bram, Jonathan, Lisa, Floor, Lorenzo en Wesley verhuist het ‘Alles kids’ duo donderdag naar een nieuw onderkomen. De fraaie boerderij De Proosdij is de afgelopen maanden ingrijpend gerenoveerd. Het paar van zorginstelling ‘s Heeren Loo twijfelt nog aan een naam. ,,Extra respect voor het verleden, of gewoon ‘Alles kids’?

door Henny Jansen

,,Alle kinderen hebben zo hun bezigheden. De eigen kinderen Bram en Johanthan gaan naar school. Van de gastkinderen maakt Lisa hele mooie dingen van papier bij De Luwte. Floor is druk bij Zorgboerderij Makandra, Lorenzo volgt speciaal onderwijs in Arnhem en Wesley gaat naar dagbehandeling Zevenster, voor jonge jeugd. Bovendien kunnen de kinderen heel veel zelf. We zitten dus op tijd om de ontbijttafel. We zijn erg blij met dit werk. Overdag vindt natuurlijk ook geregeld overleg plaats met artsen en pedagogen, buiten de dagelijkse breefings met de verschillende zorgcentra.”

,,We hadden vroeger al plannen zelfstandig een gezinsboerderij te beginnen. We konden alleen met de bank niet rond komen. Die hadden berekend dat we zo’n duizend varkens mee moesten nemen”, lacht Gert Jan. ,,Met recht een boerenleenbank.”

Deeltijd

Daarnaast heeft het echtpaar ook nog andere functies. Gert Jan van Vliet heeft als ZZP’er nog een installatiebedrijf, en is dan ook nauw betrokken geweest met de renovatie van De Proosdij. Jouktje geeft in deeltijd Godsdienst en Levensbeschouwing op Christelijk Lyceum Veenendaal.

De kans om bewoners van De Proosdij te worden, heeft wel wat voeten in aarde gehad. ,,We werden door ‘s Heeren Loo benaderd. Prijstechnisch was het in het begin niet allemaal even makkelijk. Dan is het toch bijzonder dat we hier terecht komen”, vertelt Gert Jan, die nu ook toezichthouder wordt.

,,Maar we hadden een rotsvast vertrouwen dat het zou lukken. Het was immers ooit een droom van ons. Zo wilden we ons leven inrichten. Op Kernhem hadden we het met vier kinderen al goed. Dit maakt de droom alleen maar completer.”

Het gezin is er klaar voor. ,,Bij de meeste kinderen is het besef er nog niet. We zijn de laatste maanden zo nu en dan eens gaan kijken op de boerderij. Bij ons leeft zoiets langzaam, in een natuurlijk verloop.”

De laatste handelingen worden verricht, en de vrijwillige schoonmaakploeg voor de vernieuwde boerderij, waar op een balk ‘1898’ staat geschreven, is al geselecteerd.

Cadeautje

Jouktje, die tussen de bedrijven door ook nog theologie studeert, lacht dankbaar. ,,Zorg bieden aan mensen met een beperking is heel leuk. En dan óók dit nog. Wij beschouwen het als een cadeautje van boven.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie