Sleutel parkeerproblemen Steinwijk ligt bij RVS

24 april 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - RVS krijgt een jaartje de tijd om maatregelen te treffen die parkeerproblemen in de Steinwijk moeten verminderen. Dat is de belangrijkste conclusie van een door de gemeente georganiseerde bewonersbijeenkomst in het 'bruine café' van het verzekeringsbedrijf, donderdagavond. Verder gaat de gemeente Ede vanaf maandag borden plaatsen in het gebied tussen Valkestein, Batenstein, Loevestein en Goudenstein. Met instemming van zo'n kleine honderd buurtbewoners stelde wijkcoördinator Sander van der Pol voor over een jaartje te evalueren.

Daarmee was eigenlijk weinig nieuws onder de zon. Op de parkeerterreinen bij de Valkestein zijn jaren geleden al, zonder resultaat, borden geplaatst. Al jaren ook ergeren de bewoners zich aan het parkeergedrag in hun wijk. Medewerkers van RVS, één van de grootste werkgevers van Ede, willen hun auto kwijt, en hebben ook geen plannen verder dan driehonderd meter te lopen.

,,Via interne communicatie wijzen we onze werknemers daarop, veel meer kunnen we niet doen", zei Bardi Jacobs namens RVS. ,,Beetje vreemd dat u op uw website werknemers juist stimuleert aan de Valkestein te parkeren", reageerde één van de bezoekers." Maar het bedrijf kreeg uit de zaal meer huiswerk mee. ,,Waarom niet parkeren bij De Peppel? Waarom geen pendelbusjes? Waarom geen onderzoek naar het aanbrengen van parkeerdekken? Een relatief goedkope oplossing. Waarom geen flyers van RVS, die de bewoners uit kunnen delen? Waarom vaak een grote mond, wanneer foutparkeerders daarop aangesproken worden?" Jacobs maakte ijverig notities, antwoordde dat ze dan graag de kentekengegevens van de boosdoeners wil hebben, en beloofde over de voorstellen met haar collega's in conclaaf te gaan.

Na jaren bakkeleien luidde Belangenvereniging Steinwijk (BBV) in januari van dit jaar nogmaals de noodklok. De buurt was het beu. Nu maatregelen, of acties. Voorzitter Mark Obbink wilde nog één keer met de partijen om de tafel, en dat is nu gebeurd. Veel nieuws is daar niet uitgekomen. Een presentatie van Jan Riezebos, verkeerskundige van de gemeente Ede, bracht ook weinig helderheid.

Het was meer een opsomming van maatregelen uit het verleden, met onduidelijke cijfers. De invoering van de blauwe zone bij de Bellestein bijvoorbeeld, en de verwachtingen wanneer het aangrenzende project De Pleinen voltooid is. Daarbij gebruikte Riezebos onderzoekcijfers uit 2008, en bijvoorbeeld geen gegevens van de laatste drie maanden. Immers de periode nadat BBV Steinwijk de dialoog opnieuw aanging. Zaken die voorzitter Mark Obbink danig dwars zitten. ,,We worden al jaren onvoldoende op de hoogte gehouden, ondanks toezeggingen."

De dagen, in het weekend of doordeweeks, waarop in 2008 onderzoek werd gedaan, zorgde eveneens voor vraagtekens. ,,Je moet mensen op een winterse dag niet vragen of ze een ijsje willen", merkte een bewoner op. ,,Een marktonderzoek moet van alle factoren uitgaan."

Wijkcoördinator Sander van der Pol vond afsluitend dat er een eerste stap in de goede richting is gezet. ,,De partijen zijn met elkaar in gesprek. Over een jaartje zullen we evalueren." Met het voordeel van de twijfel lieten de bezoekers de verantwoordelijke partijen achter. De sleutel lijkt toch gewoon bij de RVS te liggen, waarbij de gemeente onvoldoende wil, of wenst op te treden.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie