Vlag in de top voor Martijn Bakker bij De Cirkel

29 april 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Het was met recht de week van Martijn Bakker. De jeugdige Cirkelaar versloeg in het Open Veens kampioenschap 2009 verrassend de sterke Bennekomse clubkampioen Hotze Tette Hofstra. Of dat nog niet genoeg was won Bakker bij De Cirkel het bekertoernooi. In de finale moest Tom Pronk na een barrage capituleren.

Pronk staat na jaren van (dubbel)succes dit seizoen met lege handen. ,,De jeugd wordt beter of ik word oud", aldus Pronk. Over dat laatste hoeft hij zich geen zorgen te maken. Het was meer een kwestie van vingervlugheid, waardoor de beslissing viel. Martijn Bakker zette de eerste partij attractief op. Hij veroverde 'open lijnen' en dirigeerde zijn stukken richting zwarte koning. Maar Pronk hielp behoorlijk. Hij taste mis, waardoor hij zijn dame weggaf. Dat is in het dagelijkse leven al niet handig, maar bij schaken vrijwel dodelijk.

Met dit succes op zak begon Bakker aan de tweede partij. Pronk - die moest winnen om een barrage te halen - zette alles op de aanval. Een kansrijk ogende aanval van Martijn Bakker pareerde Tom Pronk door een schitterend loperoffer. ,,Ik had misschien mijn paard moeten ruilen. Hoewel Tom dan enige compensatie had gekregen, kreeg ik nog een kansje", keek Bakker terug. Pronk was niet aangedaan door deze ontboezeming. Hij offerde nog een paard. Dat was voor Martijn Bakker teveel.

Maximaal drie barrage partijen met verkorte speeltijd (vijf minuten per persoon) moesten de beslissing brengen. Martijn Bakker had er slechts twee nodig om de bekertriomf te verzilveren. De eerste werd door Tom Pronk in gewonnen stelling verknald doordat hij door de vlag ging. De tweede partij leek in remise te eindigen. Pronk ging echter noodgedwongen voor de ultieme kans. Bakker joeg hem echter meedogenloos door de vlag. Een welgemeend maar respectvol naar zijn tegenstander uitgesproken 'yes' onderstreepte de blijdschap van Bakker.

Interne competitie

In de interne competitie vielen weinig verrassingen te noteren. De topper tussen De Vries en Van Swieten werd tot het bot toe uitgekloven. De remise uitslag was terecht. Ook Jan Hartsuiker en Cees Hoek gingen tot het gaatje. Hartsuiker beschikte in het pionnen eindspel over de betere stelling. Hoewel Hoek het nog probeerde moest hij tegen middernacht capituleren. Fedde Kingma toonde aan dat zijn goede reeks geen eendagsvlieg is. Hij kwam goed uit de opening. Ben Zee wist door zeer nauwkeurig te verdedigen de stelling net in evenwicht te houden. ,,Fedde speelde heel goed. Ik mag met remise mijn handen dichtknijpen", meende de sportieve Zee.

Harold Boom was na afloop van zijn partij tegen Jan Pijkeren vol lof over zijn tegenstander. ,,Jan kwam veel beter uit de opening. Ik offerde uit wanhoop een stuk. Maar het leverde mij geen enkele compensatie op. Hij heeft de partij verdiend gewonnen."

Ook Van der Wijngaart blijft op het zege pad doorgaan. Nadat hij eerder al de titel 'beste OSBO speler' veroverde, is Peter van der Wijngaart nu aan een opmars zonder weerga begonnen. Marijn Dekker moest dit aan den lijve ondervinden. Hij kwam zwaar onder vuur te liggen. Dekker verloor een pion na een onnauwkeurige voortzetting. Hoewel hij nog wel een tegenoffensief startte, stond Van der Wijngaart hem geen herstel meer toe.

Op veel borden was overigens sprake van 'aardig' spel. Hoewel Anne Postma daar ongetwijfeld anders over zal denken. ,,Ik maakte tegen Hans van de Weteringh dezelfde openingsfout als een paar jaar geleden. "Een ... stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen. Maar ik wel." Van de Weteringh legde na een korte partij beslag op de winst.

Dat deed ook Bert Bakkenes. Hij was wat initiatiefrijker dan zijn opponent Arnaud Muit. Muit ontwikkelde zijn stukken onvoldoende. Dat werd in het verdere verloop van de partij fataal. Wessel Vos won in slechts vijftien zetten van zijn 'maatje' Gijsbert Nagel. Tom Smit speelde een degelijke partij. In de slotfase offerde Smit waardoor een drie pionnenspel tegen een Toren op het bord kwam. Smit had dit offer goed bekeken, want Gijs Teunissen wist de drie verbonden pionnen niet meer te stuiten.

Overige uitslagen

Janssen - Bor, Numan - Di Pietro en Blokpoel - Ziegler allen 1-0. Rood - Havinga, Eshuis - Van de Brink, Verduyn - Aalbers, Van den Berk - Bootsman, De Feijter - Van der Vos, Van Esch - Mouthaan en Slijper - Nienhuis allen 0-1. Remise speelden Degenhart tegen Banga.

Foto: Martijn Bakker legt beslag op de beker bij De Cirkel

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie