De Born in originele staat teruggebracht

29 april 2009 om 00:00 Nieuws

BENNEKOM - Er wordt druk gewerkt om rijksmonument De Born in het Bennekomse Bos in ,,zo origineel mogelijke staat terug te brengen". Dat betekent natuurlijk handen uit de mouwen. Ook veel speurwerk is verreist. Zo toog eigenaar Berry Peereboom naar Rotterdam en Amsterdam om archieven uit te pluizen. ,,Het pand is gelukkig in de loop der tijd niet verknoeid."

door Lisette Ruzius

Aan de buitenkant gaan mensen niet veel verandering zien. De gevels blijven zoals ze zijn. Wel wordt het aangebouwde deel uit 1991 aan de achterkant van het pand gesloopt en teruggebracht in een stijl die beter bij het gebouw past, dus bestaande uit twee verdiepingen. ,,Binnen maken we zoveel mogelijk van de bestaande indeling gebruik. Soms voegen we twee kamers samen tot één. Ook vindt er nog historisch onderzoek plaats naar de kleuren. Een specialist gaat naar de verflagen op de muren en kozijnen kijken en in een laboratorium wordt de samenstelling van de verf onder de loep genomen", vertelt de toegewijde eigenaar. ,,Veel kamers zijn min of meer in originele staat, zoals de badkamer en het liftje voor linnengoed. Alleen de oude keuken was in de loop er tijd steeds veranderd."

Naast het rijksmonument zelf, komt er nog een focuspunt op het terrein. Peereboom is bezig met een aanvraag voor een bijzonder toegangshek. Eigenlijk is het rode stalen hek meer een kunstwerk te noemen. ,,Als je gaat 'googlelen' naar een hek, omdat de standaard hekken tegen die je bij elke villa ziet. Dat wilde ik niet. Ik kon ook een hek uit de Amsterdamse School zoals bij het Kröller-Müller Museum neerzetten, maar dat ga ik hier niet na zitten maken. Al zoekende kwam ik uit bij Hans Pulles. Als je dan toch iets maakt, waarom niet iets eigentijds." Ondanks het hek, wil de Edenaar er een opengesteld landgoed van maken. ,,Het hek is voor de beveiliging van de huurders. Verder kan iedereen er vrij wandelen."

De Edenaar is altijd zeer geïnteresseerd in de geschiedenis van een huis. In het archief van de Wageningen Universiteit vond hij de originele tuinontwerpen terug. Het hele archief van architect van het gebouw, P. Vorkink, bleek in Rotterdam te zijn. ,,Daar heb ik alles van De Born gekopieerd, tot aan de briefwisseling met de opdrachtgeefster, Liesbeth Ribbius Peletier, toe." Ook toog hij naar het archief van de Vrouwenbeweging van de PvdA in Amsterdam. Daar vond hij ook een beeld dat vroeger op de sokkel bij De Born stond. ,,Dat probeer ik terug te krijgen. Dat hoort gewoon hier."

Het voormalige conferentieoord voor vrouwen uit 1933 heeft een rijke geschiedenis. ,,Ribbius was één van de eerste vrouwen die studeerde en de eerste vrouw in de Raad van State. Ze was de dochter van een sigarenfabrikant. Die had alleen vrouwen en kinderen in dienst, want hij vond kerels veel te lastig." Uiteindelijk komt er in de jaren negentig een einde aan het oord. Daarna heeft het monument diverse bestemmingen, zoals conferentieoord, restaurant en als laatste kraamhotel. In De Born komt nu een Edes bedrijf in de gezondheidszorg. Tevens vestigt zich er het bedrijf Inmens uit Driebergen. Er is nog vijfhonderd vierkante meter kantoorruimte te huur. ,,Ondank alle malaise blijken bijzondere gebouwen in een mooie omgeving toch goed te verhuren." Er moet echter nog veel gebeuren voordat het pand in oude luister is hersteld, want ook de tuin moet onder handen worden genomen. Peereboom hoopt 31 december klaar te zijn.

Informatie: tel. 0318-483255.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie