Zonnige start jubileumjaar Vrije Slag (+ video)

29 april 2009 om 00:00 Nieuws

Als een volwaardig brandweerwacht eerste klasse en met vaste hand opende Van der Knaap het zwembad door met een 'echte' brandweerspuit in een gat water te spuiten, waarmee via een niet al te ingewikkelde constructie de bomen van de opgeknapte ingangspartij van De Vrije Slag werden geopend.In 2008 trok het zwembad 82.000 bezoekers. Het topjaar was het 1971 toen er 241.000 mensen kwamen. Een absolute dip waren de slechte zomers van 1987 en 1988 (45.000 bezoekers). In de veertig jaar van het bestaan mocht De Vrije slag volgens badmeester André Brasser al iets van 3,4 miljoen bezoekers ontvangen. ,,En dit jaar 100.000 bezoekers," hoopt hij. In de veertig jaar is er veel gebeurd in het zwembad. Op 23 juli 1969 vond de eerste oplevering plaats. En op 28 en 29 juli van dat jaar konden alle Bennekommers gratis zwemmen. Iedereen was enthousiast over de ingebruikneming van het openluchtzwembad. Ook door het mooie weer kwamen er toen liefst 8000 bezoekers per dag.

BENNEKOM - Zwembad De Vrije Slag is sinds afgelopen zaterdag weer open. En meteen lieten redelijk wat zwemliefhebbers door het mooie weer hun neus zien in het enige echte buitenbad van de gemeente Ede. Het zwembad bestaat intussen al weer veertig jaar. De nieuwe entree werd geopend door plaatsgenoot en burgermeester Cees van der Knaap.

door Jan de Boer

Over tien jaar hoopt het bestuur van De Vrije slag, waarvan Bennekommer Rob Spiegelenberg tegenwoordig voorzitter is, het zwembad het 50-jarig bestaan te vieren. Wellicht dat er tegen die tijd vijf miljoen badgasten van het zwembad hebben genoten. Ook dan zullen er ongetwijfeld weer vele veranderingen in het zwembad hebben plaatsgevonden. Op het verlanglijstje staat bijvoorbeeld een overkapping van het zwembad.

Binnenkort verdwijnt de huidige cafetaria en kunnen de bezoekers gebruik maken van de horecavoorziening van het park van dat tennisvereniging Keltenwoud grenzend aan het zwembad realiseert. Tijdens de opening zette Spiegelenberg het langstzittende bestuurslid technische zaken Gerrit Beek in het zonnetje. ,,Gerrit is onovertroffen. Bestuursleden van zwembaden uit de regio komen in Bennekom kijken hoe wij het technisch voor elkaar hebben. Stichting Idee in Uitvoering gaf twee bedriegertjes, waar water uit spuit . Wout Schotsman van 'Idee': ,,Het is een blijk van waardering."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie