Strijd behoud blok Veenderweg

29 april 2009 om 00:00 Nieuws

In de ogen van Marie Louise Sabandar worden haar ouders verplicht om binnen twee jaar te verhuizen. ,,En dat terwijl zij daar al eenenvijftig jaar wonen.” In januari 2009 kwam het bericht dat het blok echt gesloopt moest worden. ,,Verleden jaar zijn zij nog gehuldigd voor trouwe bewoning van meer dan vijftig jaar. Bij Woonstede kregen zij bonnen en bloemen. En met teksten dat zij er nog lang zouden mogen wonen werden zij gehuldigd.”

,,Sloop eerst maar andere panden in Ede’’ EDE - Het plan van wooncorporatie Woonstede om een blok woningen aan de Veenderweg te slopen is niet bij iedereen met gejuich ontvangen. Zeker niet bij Marie Louise Sabandar, die namens haar ouders van respectievelijk 76 en 78 jaar oud, strijdt voor het behoud van de woningen. Woonstede wil dit blok slopen om op een deel van de Rozenlaan en de Veenderweg een seniorencomplex te realiseren. ,,Ik strijd voor het voorlopig behoud van de woning van mijn ouders. Ze zijn al bejaard en ik wil dat ze er kunnen blijven wonen totdat zij echt naar een bejaardenwoning moeten”, stelt zij klip en klaar.

door Jan de Boer

Aan het einde van dat jaar werd zelfs vanuit de wooncorporatie aan het echtpaar Sabandar gevraagd of zij een nieuwe keuken in hun woning aan de Veenderweg wilden hebben. ,,Dat kostte wat meer huur. Ze hebben dat gedaan. In december was die keuken klaar. En kort daarop komt het bericht dat de woning gesloopt moet worden. Dat stroomt allemaal tegen elkaar in. Dat was een complete verrassing.”

Over de sloop heeft Woonstede samen met de Huurdersbond en de gemeente in de Ericahorst besprekingen gehouden met de bewoners. ,,Mijn ouders zijn daar heel emotioneel onder. Vanaf verleden week gaan zij niet meer mee naar de Ericahorst. Als er nu besprekingen zijn, gaan met man, mijn zusje en ik er heen. Volgens ons kunnen zij nog rustig tien jaar blijven zitten aan de Veenderweg.”

,,Wij zitten er elke zaterdag, omdat mijn vader voor alle kinderen dan kookt. Het is een familiedag. Er worden spelletjes gedaan, gekletst. Zelfs voor vrienden en bekenden is er een open deur. Er is dan een heel vol huis. Ook dat dan is weg. Alles wordt hen ontnomen.” De Edese vindt dat de woningen nog een tijd behouden kunnen worden. ,,In 1990 zijn de woningen kaal geweest en daarna helemaal gerenoveerd.”

Alle bewoners zijn individueel benaderd, reageert Willem van Asselt van Woonstede. ,,Twee jaar terug hebben we al verteld, dat we daar plannen hebben. En dat die plannen nog verder uitgewerkt moesten worden. Vervolgens hebben we de bewoners nog een keer individueel verteld over de plannen die er aan komen. We hebben een avond met de Huurdersbond georganiseerd om de plannen te laten zien. En een avond over een sociaal plan. De Huurdersbond heeft gezegd dat zij de bewoners gaat ondersteunen in de weg naar dat sociaal plan toe.”

Volgens Van Asselt wil Woonstede uitermate zorgvuldig omgaan met de bewoners, die daar nu nog in hun woning zitten. ,,Wij beseffen maar al te goed dat de sloop van de woning een ingrijpende gebeurtenis is als je ergens al meer dan vijftig jaar woont. Door een goed sociaal plan op te stellen proberen we de pijn zoveel mogelijk weg te halen.”

Waarom dan nog een keuken in de woning plaatsen als je plannen hebt om deze woning over twee jaar te slopen, blijft de vraag. ,,Verleden jaar zaten wij nog in de planvorming”, zegt Van Asselt. ,,We willen sowieso dat de mensen keurig netjes wonen. En soms heb je de periode dat het niet zeker is dat de plannen ook echt doorgezet worden. Soms ontkom je er niet aan dat je een besluit hebt genomen dat je met de wetenschap van nu niet zou hebben gedaan.”

Als Woonstede er uit is met de bewoners gaat de corporatie de plannen, aldus Wim van Asselt, verder vorm geven. ,,Eerst moeten we er met de bewoners uitkomen. We trekken er in ieder geval anderhalf tot twee jaar voor uit om de bewoners te verplaatsen. Dan pas wordt er begonnen met de planvorming.”

Drie van het blok van de vijf woningen aan de Veenderweg zijn al door de ‘oude’ huurders ontruimd, weet Marie Louise Sabandar, die nu nog geen behoefte heeft aan de sociaal plan. ,,Als zeventig procent van de bewoners het sociaal plan heeft getekend, gaat het in werking. Ik ga door met de strijd. Er moeten zoveel woningen gesloopt worden. Laat dat eerst maar gebeuren. Dan kunnen mijn ouders er nog blijven wonen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie