Pandemie

29 april 2009 om 00:00 Nieuws

Breekt bij u het zweet al uit? Alleen de verhalen over de mensen die de varkensgriep hebben, maken je al bloednerveus. Nog even en het virus komt onze grens over. Daar kun je op wachten.

Heel vreemd eigenlijk, dat we ons daar zorgen over moeten maken. Want bij het woordje griep werd ik normaliter nooit panisch. Een griepje blijft meestal beperkt tot hoofdpijn, een beetje koorts, hoesten en snotteren, al zit niemand daar op te wachten natuurlijk.

Maar deze varkensgriep schijnt bij de beesten af te zijn als je het hebt over de effecten. Was dat maar zo eigenlijk, want de naam doet vermoeden dat alleen varkens ten prooi kunnen vallen aan het virus. Niets is minder waar. Ook de mens kan geïnfecteerd raken, want de boosdoener is voor een kwart opgebouwd uit een virus dat bij de mens vandaan komt. De andere driekwart komt bij vogels en twee soorten zwijnen vandaan. Alleen virologen begrijpen hoe zo’n maffe cocktail kan ontstaan.

En dan dat woord pandemie, daar word je ineens mee dood gegooid. Geen epidemie, maar een pandemie. Dat klinkt een stuk imposanter. En dat is het ook, want het betekent dat de ziekte zich over een heel land of continent verspreidt.

De berichtgeving over de pandemie lijkt wel besmettelijk, maar de actualiteit en ernst vraagt daarom natuurlijk. Het lijkt verdikkeme wel op de geruchten over prins Alexander. Hij zou de scepter over gaan nemen van zijn moeder. Iedereen schrijft daar ineens over.

Weet je wat...? Laten we ons maar niet gek laten maken en het hoofd koel houden. Lang leve de koningin en al haar onderdanen! Een fijne Koninginnedag toegewenst.

Freek Wolff

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie