Ede hoort nu bij grootste 32 steden

29 april 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Ede, Almere, Apeldoorn, Haarlemmermeer en Zoetermeer zijn uitermate gelukkig met de uitnodiging van G27 om toe te treden tot het samenwerkingsverband van grote steden. Deze vijf 100.000-plus gemeenten hebben allemaal een fase van explosieve groei gekend en worden hierdoor als 'new towns' getypeerd met hun eigen specifieke opgaven. Nu samen dus betiteld als de G32.

Binnen het nieuwe stedenbeleid gaat het kabinet mede dankzij de motie-Ortega (tweedekamerlid van de ChristenUnie) extra aandacht besteden aan het thema preventie en beheer. Samen met het rijk wordt gewerkt aan een uitvoeringsagenda.

,,We vonden het altijd al merkwaardig dat een stad als Emmen, met minder dan 100.000 inwoners wèl bij die 27 hoorde'', reageert wethouder Simon van de Pol. ,,Het is belangrijk dat je hierin meedraait. We maken dan kans op meer kennis en extra geld voor grootstedelijke problemen als 'moeilijke jeugd' in verloederde wijken en reconstructie van wijken. We hebben meer middelen nodig. Ede viel tot nu toe altijd buiten het geld voor de nieuwbouwwoningen, terwijl we wel een opgave hebben van ongeveer 15.000 huizen. Je hebt wel eigen middelen, maar dat houdt op een gegeven moment op. Ook kun je denken aan onderwerpen als cultuur en onderwijs.''

New towns

In het nieuwe stedenbeleid van het rijk wordt vanaf 2010 voor een bredere insteek gekozen. New towns staan ook op de agenda. De vijf new towns treden gezamenlijk toe tot de G27. Het tijdtip van formele toetreding is gekoppeld aan de afronding van het traject met de vijf new towns en het ministerie voor WWI. Deze is voorzien in het najaar van 2009. Binnen de nieuwe organisatie van de G32 zal het new town thema een apart aandachtsveld blijven.

De vijf new towns willen samen met het rijk preventieve oplossingen zoeken voor specifieke - vraagstukken waarvoor zij zich gesteld zien. In de komende maanden werken de vijf gemeenten en VROM (WWI) aan een gezamenlijke traject om specifieke opgave te verkennen en een uitvoeringsagenda op te stellen.

Daarbij wordt naast preventie ook gezocht naar innovatieve maatregelen, pilots en experimenten. Dat is belangrijk omdat de steden de komende jaren aan de slag moeten om hun wijken uit de jaren 60 en 70 sterk en aantrekkelijk te houden. Door meer preventief op te treden kunnen grootschalige ingrepen voorkomen worden. Ook de voorzieningen zoals winkels, onderwijs en stedelijke cultuur zijn hier en daar achtergebleven bij de bevolkingsontwikkeling en de positie van de gemeente in de regio.

Bovendien krijgen de nieuwe steden te maken met grootstedelijke problemen op het terrein van leefbaarheid en veiligheid. Dit vraagt allemaal om noodzakelijke ingrepen om verdere gezonde groei te stimuleren en achteruitgang te voorkomen. Andere gemeenten met dezelfde grootschalige bouwopgaven kunnen uiteraard gebruik maken van de opgedane kennis in dit traject.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie