'Grenzen aan groei van Lunteren?'

29 april 2009 om 00:00 Nieuws

LUNTEREN - De Dorpsraad van Lunteren wil een openbare bijeenkomst beleggen om te discussiëren over de vraag 'Zijn er grenzen aan de groei van Lunteren?' Leden van de dorpsraadvereniging Jaap van Ravenswaaij, Ton Koopmans en Jaap van Galen zullen dit voorbereiden.

Maarten Hindriks, voorzitter van de Dorpsraad, liet woensdagavond weten dat hij was geschrokken over de informatie over 'Food Valley', het voedings-en kennisimago dat met deze regionale titel op grote schaal ,,mee moet doen om de landelijke subsidies binnen te halen''. Hindriks: ,,Dit gebied moet zich uitstrekken van Wageningen (met haar universiteit) tot aan Harderwijk. We schrokken ervan! Wat komt er over ons heen? Het gaat om maar liefst 9000 woningen tussen Ede en Barneveld.''

Poelakker

Van Ravenswaaij ziet al een lintbebouwing verrijzen van bedrijven en woningen langs de snelweg A30. Bovendien wees de Lunteraan, die ook voorzitter van Oud-Lunteren is, op de inbreiding in het dorp. In zijn achtertuin zullen vijftien woningen verrijzen op de locatie Poelakker (nu jeugdherberg), ,,niet ten behoeve van ons eigen Lunters broedsel...'' Er zijn bezwaren gemaakt op het terrein van de toename van verkeers-en parkeerdruk.

Ook is er sprake van inbreiding aan de Limburg Van Stirumstraat, waar woningen voor Molukse ouderen moeten komen. Dit gaat echter ten koste van een trapveldje voor kinderen. Hiertegen is bezwaar gemaakt door bewoners van de Wormshoefwijk.

Starters

Koopmans wees weer op de natuurlijke aanwas in het dorp. ,,Het is de taak van de ouderen om jongeren in de eigen omgeving te behouden, want de Vallei dient niet als overloop van de Randstad.'' De Lunterse inwoner meldde dat zo'n 200 jongeren zich meldden bij zijn Stichting Starters Lunteren. Met deze alternatieve, nieuwe manier wil hij groepen aspirant-kopers met minder kosten in staat stellen een huis te bouwen. ,,Ze zijn buitengewoon gretig, maar zijn teleurgesteld dat het zo lang moet duren. We zijn in gesprek met instanties en boeken langzaam vooruitgang. De wethouder heeft een gesprek toegezegd. We moeten bouwen voor dàt segment in de markt'', aldus Koopmans.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie