Kunst in de Ontmoetingskerk

29 april 2009 om 00:00 Nieuws

BENNEKOM - In de Ontmoetingskerk van de NPB in Bennekom wordt zaterdag 2 mei om 15.00 uur een interessante tentoonstelling geopend met werk van twee gedreven Wageningse beeldend kunstenaars. Het zijn Thea Vos (1956) met schilderijen en Susanne Bagaya (1962) met sieraden.

door Hanneke Oberink

,,Verf uit de tube alleen is me te gemakkelijk”, legt Vos uit. ,,Het is bij mij vooral een kwestie van zoeken, van tasten naar wat ik wil verbeelden. Eigenlijk is elk schilderij een experiment."

Haar non-figuratieve meest recente schilderijen lijken toch ergens wel op. Een verre einder, die je ontwaart tegen een warm oranje lucht. Alsof de zon net onder is. Ervoor doemen silhouetten op, die in donkere tinten hun vormen versterken. Het kobaltblauwe vlak op de voorgrond zou een meer kunnen zijn, of een rivier. Misschien wel onze aardbol. Kortom, haar werk is niet direct te duiden. En dat is ook haar bedoeling, want ze wil een gevoel van verbondenheid oproepen. Een universele verbinding met dat wat je ziet en dat wat je voelt. Het gaat haar ook om het juiste evenwicht.

,,Ik wil het niet te zweverig laten zijn, hoor. Het achterliggende van de dingen interesseert me gewoon. Dan ga ik aan de slag en pak inkt of acrylverf, zand, en ook wel teer, acrylaatkit en huidenlijm; ik maak trouwens graag mijn verf zelf met pigmenten en tempera." Ze geeft haar schilderijen geen titels, want dan wordt het volgens haar al gauw een etiket. ,,Ik wil vooral iedereen die het bekijkt de ruimte geven voor eigen interpretaties."

Susanne Bagaya

De andere exposante, Susanne Bagaya, heeft eenzelfde gedrevenheid, maar dan gericht op sieraden. Het ambachtelijke van het vak boeit haar net zoals het scheppende. Het zelf uitvinden van vormen begon ooit als grafisch ontwerpster met zeefdrukken. Maar na enkele cursussen edelsmeden bij ’t Venster vond ze solderen, zagen, vijlen, schuren, polijsten en poetsen als onderdeel van een creatief proces prettig. Het werden verrassend eigenzinnige voorstellingen in messing met alpaca en zilver. ,,Ik ben in het onderwijs gegaan destijds en door mijn baan als technisch onderwijsassistente bij het practicum scheikunde heb ik natuurlijk te maken met chemische stoffen en de werking ervan. Ik gebruik dan ook soms aluin voor de bewerking van zilver. Je krijgt dan bijzondere effecten. Of ik oxideer de letters in ringen. Die heten dan ook ‘tekstringen’. Onlangs heb ik gehaakte embryootjes op sterk water gemaakt. Beetje ongewoon misschien, maar nadat ik in het Nationaal Historisch Museum in Parijs embryo’s had gezien, zat ik daarna wat te frummelen met de haakpen en toevallig leek het resultaat op een embryo. Zo ontstaan dingen soms bij mij. Ook heb ik een embryo gezaagd uit messing, als broche."

De expositie is tot en met 17 mei te zien in de Ontmoetingskerk, gelegen aan de Emmalaan 1 in Bennekom, en op zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur te bekijken.

Voor meer informatie over de kunstenaressen kan gekeken worden op www.theavos.nl of www.ezeltje.com/susanne

Op de foto staat een schilderij van Thea Vos.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie