Tom Pronk slaat toe bij de Cirkel

6 mei 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Op Bevrijdingsdag was het voor een aantal schakers bij De Cirkel zoeken naar de bevrijdende zet. De soms zeer gecompliceerde stellingen vroegen veel aandacht. Daarmee waren Tom Smit en Eip Janssen het eerst klaar. Na een grootscheepse afruil, ontstond een eindspel waarin de remise marge nauwelijks werd verbroken. ,,Tom maakte een duur foutje. Dat koste hem zijn toren. Hij moest al snel de vlag strijken. Een gelukkige en onverdiende overwinning", stelde Janssen klip en klaar vast.

Er waren meer teleurstellingen te verwerken. Zo verloor de nieuwe clubkampioen Carel de Vries verrassend van de inmiddels onttroonde Tom Pronk. Ook het verlies van Jef van Swieten (tegen Jan Pijkeren) en Ben Zee (tegen Thomas Slijper) mochten gerust verrassend worden genoemd. Zeker de wijze waarop. Pronk staat nu tweede achter De Vries, maar voor Pijkeren en de afwezige Martijn Bakker.

Runner-up

Runner-up is Wouter Havinga, die gaandeweg dit seizoen een steeds lastiger obstakel is voor zijn tegenstanders. Bezette Havinga vorig jaar nog de negenentwintigste positie, nu is hij opgeklommen naar een zeventiende plaats met stip. Deze week werd remise gespeeld tegen Cees Hoek. Havinga koos onmiddellijk voor de aanval. Hoek, bekend om zijn stabiele verdediging, verbond zijn torens tot een stabiele vesting. ,,Ergens in het middenspel liet Hoek een kans liggen", oordeelde Havinga. Hij bood tactisch remise aan dat door zijn tegenstander werd afgeslagen. Na een spannend eindspel, waarin Hoek de stelling goed had bekeken, was de puntendeling toch onvermijdelijk.

Kort voor middernacht streek ook Jaap van den Brink de vlag. In zijn partij tegen Jan Hartsuiker straalde hij voortdurend optimisme uit. In de overgang van middenspel naar eindspel liet Van den Brink echter een kans liggen. ,,Ik onderschatte zijn toren manoeuvres", zei Hartsuiker. ,,Maar Jaap zag gelukkig de lastig te vinden maar wel aanwezige matcombinatie niet.'' Dit bood Hartsuiker de mogelijkheid om met subtiele zetten de kroon op gedane arbeid te zetten.

Dat maakte Thomas Slijper al niet meer mee. Hij won met vlag en wimpel van Ben Zee. Deze gaf 'schaakblind' een Dame weg. Slijper wist daar op deze mooie vijfde mei wel raad mee. Jan Blokpoel en Willem van Esch wisten om beurten de beste winstkans te bemachtigen. Maar dan komt vaak het moeilijkste onderdeel van het mooie schaakspel. Wie benut de kans voor open doel? Hoewel het een dubbeltje op zijn kant was bleek Van Esch de gelukkige. Zijn oprukkende cavalerie was niet te stoppen.

Forceren

Carel de Vries opende vrij agressief. Dat leverde zijn opponent Tom Pronk een zwakke pion op. De sterk counterende Pronk leek op remise af te stevenen. Maar De Vries rook winst. Hij stevende echter te enthousiast met zijn koning de stelling van Pronk in. Deze wist een prachtige matcombinatie op het bord te leggen, waardoor De Vries in een nederlaag moest berusten.

Dat moest ook Jef van Swieten. Ook dit fenomeen startte zeer offensief. Zijn Dame betrad de stelling van Pijkeren. Deze was daarvan niet onder de indruk. Hij maakte dit zware stuk tot een aanvalsobject zonder weerga. Van Swieten probeerde de parade der witte stukken ten koste van kwaliteitsverlies tot staan te brengen. Nadat Pijkeren de kwaliteit teruggaf, maar wel een pion won, werd een bloedstollende tijdnoodfase ingegaan. Met nog ongeveer dertig seconden op de klok ruilde Jef van Swieten de torens af. Een achteraf fatale ruil, want Pijkeren kon zijn pion tot Koningin promoveren. De winst was binnen.

Daar moest Rob Heynis iets langer voor werken. In zijn partij tegen Fedde Kingma kreeg deze licht initiatief. Kingma zette echter onvoldoende door. Dat gaf Heynis de gelegenheid de aanval te openen. Kingma, die een zwakke pion moest zien te verdedigen, slaagde daar onvoldoende in. De pion werd een invalspoort zonder weerga. Nadat Heynis nog een pion (tweede) veroverde streek Kingma de vlag.

Dat had Peter van der Wijngaart al eerder gedaan. Hans van de Weteringh ging er deze avond eens goed voorzitten. Hij wist vrij snel na de opening een centrumpion te veroveren. Dit ging wel ten koste van een dubbelpion. Nadat de Dames waren geruild werd Van de Weteringh met een tweede dubbelpion opgescheept. Na een afgeslagen remise aanbod door Van de Weteringh, ging zijn tegenstander in de fout. Of het een met het ander te maken had werd ook achteraf niet duidelijk. ,,Ik kreeg gelegenheid de gesloten stelling in mijn voordeel te openen. Met een dubbelpionoffer kreeg ik twee verbonden vrijpionnen. Het einde was voor Peter wat sneu. Hij gaf zelf aan een vingerfout te hebben gemaakt. Hij raakte het paard aan waardoor hij verplicht werd het stuk te spelen. Ik had dat niet gezien. Wellicht was het anders niet zo afgelopen. Nu was de winstweg een kwestie van techniek", meende Van de Weteringh.

Uitslagen

Overige uitslagen: Verduyn - Numan 1-0. Aalbers - Rood en Di Pietro - Van den Berk 0-1. Remise speelden: Van der Vos - Eshuis, Mouthaan - Bakkenes en Teunissen - De Feijter.

Foto: Wouter Havinga (links) runner-up seizoen 2008/2009

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie