Idee voor zorgloket bij postkantoren

13 mei 2009 om 00:00 Nieuws

TNT Post heeft binnen de gemeente Ede dertien locaties waar de WMO-dienstverlening aanwezig zou kunnen zijn. Daaronder zijn ook de buitendorpen Bennekom, Harskamp, Lunteren, Otterlo en Wekerom. Bij deze WMO-loketten kunnen mensen bijvoorbeeld terecht voor aanvragen van aanpassing van een woning vanwege een handicap. Over het integreren van deze zorgloketten, praat TNT momenteel met Abcoude en Zaanstad. De fracties van CDA en SGP vindt dat het Edese gemeentebestuur hier ook op in moet springen.

TNT wil op korte termijn pilot starten EDE - TNT heeft aangeboden om op korte termijn een pilot te starten met een zorgloket bij de postagentschappen. Raadsleden Arnold Versteeg (SGP) en Geeske Telgen (CDA) zien hier wel heil in voor Ede, vooral voor de dorpen.

Momenteel is er één centraal WMO-loket in Ede. Inwoners van Ede kunnen met al hun vragen op het gebied van wonen, welzijn en zorg terecht bij het centrale loket in het gemeentehuis. ,,Het kernpunt van de WMO is om iedereen te laten meedoen in de maatschappij. Maar één centraal loket in Ede is niet zo gemakkelijk bereikbaar voor de inwoners van de buitendorpen en ook daar zou een laagdrempelige toegang tot de zorg mogelijk moeten zijn”, zeggen Telgen en Versteeg. ,,Een WMO-loket in de wijk en in de dorpen zou kunnen betekenen dat de zorgproblematiek sneller op de juiste wijze opgepakt en vormgegeven kan worden.”

De baliemedewerkers van TNT gaan natuurlijk geen inhoudelijke WMO informatie verstrekken of intake gesprekken voeren, maar wel kunnen bij de loketten van TNT informatiepakketten liggen, zoals de formulieren WMO/AWBZ, een brochure met informatie en een retour-enveloppe. In de winkel zelf wordt via posters en schermen gecommuniceerd dat het WMO/AWBZ pakket verkrijgbaar is. Die formulieren kunnen dan door de burger thuis worden ingevuld en opgestuurd. Bij vragen kan men bellen met de WMO/AWBZ specialisten van het gemeentehuis. Eventueel kan ook TNT Post het formulier ontvangen en controleren of deze volledig ingevuld is, en of de benodigde stukken zijn bijgevoegd. Zo niet, dan wordt er met de burger gebeld om de stukken als nog op te laten sturen.

De SGP heeft het college al eerder een andere mogelijkheid dan WMO-loketten bij TNT voorgelegd. In februari heeft de SGP het college al gevraagd om voor de komende perspectiefnota onderzoek te doen naar een mobiel WMO-loket eventueel aangevuld met een Centrum voor Jeugd en Gezin-loket. Dit kan zowel een loket op wielen zijn als een ruimte in bijvoorbeeld een verzorgingstehuis. Door het college wordt dit momenteel onderzocht.

SGP en CDA vinden het de moeite waard om - naast het al lopende onderzoek - te onderzoeken of TNT-dienstverlening ook in Ede kan plaatsvinden. CDA en SGP hebben hierover diverse vragen gesteld aan het college, met als mogelijke uitkomst dat de partijen zullen vragen om geld te reserveren voor een loketfunctie in de buitendorpen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie