Start bouw Enka-terrein eind 2009 op zes kavels noordoosthoek

13 mei 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Als de procedure snel verloopt, gaat eind 2009 de schop in voor zes woningen op kavels in de noordoosthoek (Dr. Hartogsweg) van het Enka-terrein. Begin 2010 volgt de bouw van 160 huizen in de zuidwesthoek aan de Bennekomseweg. De gemeente Ede legt het ontwerp bestemmingsplan voor het Enka-terrein van 14 mei tot en met 24 juni ter inzage.

Dat plan moet de bouw van woningen, commerciële en maatschappelijke voorzieningen mogelijk maken. Op het terrein, waar vroeger een fabriek stond, verrijzen de komende jaren ongeveer 1425 woningen en voorzieningen, waaronder appartementen en eengezinswoningen, zowel koop als huur. Tenminste dertig procent zal in de goedkope sector worden gerealiseerd. Het Enka terrein wordt ontwikkeld door de Grondbank Bennekomseweg Ede CV.

Enka moet een levendige wijk voor wonen, leven en werken worden. Waar vroeger de fabriek vol bedrijf was komen straks nieuwe functies tot leven. De acht rijksmonumenten van de Enka-fabriek zijn straks het actieve hart van de nieuwe wijk en leveren inspiratie voor de nieuwe structuur en architectuur van het woongebied.

Of er misschien teveel gesloopt is, vindt wethouder Simon van de Pol een gewetensvraag. ,,Het carré zie je straks herkenbaar terug in de woningbouw. Je zult de structuur van het fabriekscomplex terugzien, zonder dat het geheel stoffig wordt. Ook de twee schoorstenen blijven staan, al hebben ze (nog) geen nieuwe functie. De oude kantine is prachtig. Hier of in de oude westhal kan de nieuwe Reehorst komen. Het biedt grote mogelijkheden.’’

Het Enka terrein zal fasegewijs tot ontwikkeling worden gebracht. Dit betekent dat de totale ontwikkeling afhankelijk van de markt in minimaal acht verschillende deelgebieden wordt uitgewerkt en tot uitvoering wordt gebracht. Het stationsgebied zal worden ontwikkeld in afstemming met de belanghebbenden Prorail, NS poort en gemeente.

In het bestemmingsplan is rekening gehouden met deze fasegewijze ontwikkelstrategie. In het bestemmingsplan dat nu ter inzage ligt, is het eerste deelgebied gedetailleerd uitgewerkt. Voor de rest van het gebied is het bestemmingsplan globaal en wordt in de toekomst verder uitgewerkt.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie