Open Avond Vrijmetselaars Loge Het Middelpunt

13 mei 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - De Vrijmetselaars Loge Het Middelpunt aan de Ericalaan 1 houdt op dinsdag 26 mei om 20.00 uur een open avond. Belangstellenden kunnen ook een stukje van het rituaal bijwonen.

De Vrijmetselarij bestaat in Nederland inmiddels meer dan 250 jaar en kent onder haar leden mensen van verschillende pluimage. Deze grote diversiteit is mogelijk omdat de Vrijmetselarij uitgaat van een aantal grondidealen die universeel te noemen zijn: vrijheid, gelijkheid, broederlijkheid, tolerantie en menselijkheid. Ook is een belangrijke kerngedachte van de Vrijmetselarij dat ieder mens het recht heeft zelfstandig op zoek te gaan naar(zijn) waarheid. De vrijmetselaar heeft daarbij geen dogma's die hem daarbij in de weg staan.

Vrijmetselarij is officieel ontstaan in 1717 in Engeland, maar bestond waarschijnlijk al veel eerder in de vorm van middeleeuwse bouwgilden. Nadat tijdens de Reformatie en Contra-Reformatie een langdurige en hevige godsdienstoorlog de mensen in grote delen van Europa verdeeld had, zijn de vrijmetselaars loges een ontmoetingsplaats geworden waar tolerantie en respect voor ieders denken en religie te vinden waren. Zo waren er in die tijd zowel Protestanten als Katholieken lid van eenzelfde loge en kon men daar verbondenheid vinden in een verdeelde wereld.

Ook vandaag de dag is de loge een ontmoetingsplek van een grote diversiteit aan leden. Opvallend is dat je weinig hoort over vrijmetselaars. Dit komt waarschijnlijk omdat ze in het algemeen vooral aan zichzelf werken, min of meer in de gedachte van 'verbeter de wereld, begin bij jezelf'. Een vrijmetselaar ziet zichzelf als een ruwe steen, waarvan hij zelf de scherpe kantjes en oneffenheden moet verwijderen. Hij doet dit de ene keer op avonden waar een van de leden een voordracht (een zogenaamd bouwstuk) houdt en op andere avonden waar een bepaald rituaal wordt uitgevoerd aan de hand van onder meer symbolen uit de bouw, zoals passer, winkelhaak en troffel.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie