Beleving centraal in nieuwe seizoen De Reehorst

13 mei 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Beleving, onderscheidend en spraakmakend. Dat zijn voor theater De Reehorst dé drie steekwoorden voor het nieuwe theaterseizoen. Het gaat er om mensen niet zo maar een avondje uit te bezorgen, maar het moet een belevenis worden.

door Henriet Vink

Op het programma staan ongeveer negentig voorstellingen, een vergelijkbaar aantal ten opzichte van het huidige seizoen. Daar dus geen groei, maar dat geldt wel voor arrangementen. Op dat gebied wil De Reehorst graag doorgroeien: ,,Dat hebben we vorig jaar ingezet en het bevalt goed. De opkomst is ook steeds groot, zo hadden we vorige week 104 mensen bij de drumworkshop van Cesar Zuiderwijk", licht Janneke Koning toe. En daar in zitten ook de drie steekwoorden: ,,Het gaat om meer dan alleen de voorstellingen. Het gaat om beleving, jezelf onderscheiden maar ook spraakmakend zijn. Er is ook veel meer en dat willen wij graag als theater aanbieden."

Over de voorstellingen die De Reehorst komend seizoen aanbiedt, is Koning tevreden. ,,We zijn bijvoorbeeld blij dat Lenette van Dongen komt, we zijn toch een klein theater." En ook The Chippendales keren terug naar Ede. Vorig jaar stonden de mannen voor een uitverkocht huis, zaterdag 7 november brengen ze 'Only the best' zelfs tweemaal. Om 19.30 én 22.45 uur.

Lachen kan in De Reehorst ook met voorstellingen van bijvoorbeeld cabaretiers Eric Koller, Sara Kroos, Jörgen Raymann, Wilko Terwijn en Leon van der Zanden. Of met de komedies 'Allo Allo' (met Alfred van den Heuvel en Esther Roord) en 'Oranje boven' (met Jon van Eerd en Nelly Frijda). Ook Wolter Kroes en Wibi Soerjadi laten zich zien. Ook is er alle ruimte voor wereldmuziekvoorstellingen: ,,Dat is een voordeel van een klein theater, dat maakt het dan intiem. Je hoeft niet altijd een volle zaal te hebben, maar het gaat om de mensen die van deze muziek genieten. Mensen die op vakantie geweest zijn in Cuba vinden het vaak mooi om een voorstelling met muziek uit Cuba bij te wonen, maar heel anders is de muziek uit Ierland. Wereldmuziek is steeds weer anders."

Kidsclub

Veel jongeren zullen niet meteen afkomen op de wereldmuziekvoorstellingen, maar dat geldt niet alleen voor wereldmuziek. Jongeren vormen een moeilijke groep voor theaters en daar wil De Reehorst graag verbetering in aanbrengen. Gekeken wordt bijvoorbeeld naar het succes van de Kidsclub, die vorig jaar in het leven geroepen is. Ruim 260 kinderen onder de twaalf jaar meldden zich hiervoor aan: ,,Dat is echt een onverwacht aantal", stelt Koning. ,,Kindervoorstellingen zijn ook de best bezochte voorstellingen en die kinderen willen we graag aan ons binden, want vanaf een jaar of 16-17 raak je ze kwijt." Dus wordt nagedacht over een club voor jongeren, een 'college club'. ,,Want ook die groep willen we graag bij het theater houden."

Wel nieuw dit seizoen is de eigen website voor het theater: www.theaterdereehorst.nl. Deze brengt bijvoorbeeld de mogelijkheid om vanaf 1 juli online kaarten te reserveren. Maar voordat het zover is, gaat eerst de abonnementsverkoop van start. Op de invoering van parkeergeld is veel kritiek gekomen en daarom komt De Reehorst abonnementhouders tegemoet. Bij het bestellen van kaarten via het formulier in de nieuwe brochure, kunnen gratis uitrijmunten aangevraagd worden.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie