Grote zorgen over gezondheid

13 mei 2009 om 00:00 Nieuws

De groep van negen wetenschappers onder meer werkzaam bij de Technische Universiteit Delft, Wageningen Universiteit, Deltares en RIVM, wil de risico’s van de stort van 400.000 kuub baggerslib door Grondbank GMG duidelijk in beeld brengen. De grondbank startte in oktober met dit project en sindsdien is er veel ophef over, evenals over vergelijkbare slibstortprojecten in het land. ,,We zijn hier in eerste instantie vooral om te luisteren”, gaf voorzitter Lambert Verheijen aan.

Commissie Cramer hoort omwonenden EDE - Omwonenden van het Mobagat hebben woensdagmiddag in de Barneveldse bibliotheek hun zorgen over de stort van vervuild baggerslib in de plas kenbaar gemaakt aan de ‘commissie Cramer’. Dit is een groep deskundigen die de zaak in opdracht van minister Jacqueline Cramer (VROM) onderzoekt.

door Wouter van Dijk

Omwonenden maken zich vooral zorgen om hun eigen gezondheid en die van hun vee. ,,Wij zijn aangewezen op het grondwater, dat wij uit putten direct naast de plas halen en als drinkwater gebruiken”, zei melkveehouder Gijs Schimmel. ,,Vooral daarom hebben we grote zorgen.”

Dat het water troebeler is geworden door de grondstort is volgens de bewoners een teken van vervuiling. ,,Tot vlak voor de start van het project van de grondbank kon je zo zes meter diep naar beneden kijken, het water in”, zei Schimmel. ,,Nu kan dat op geen enkele plek meer.”

Mede daarom zijn de bewoners zelf gestart met het nemen van watermonsters. ,,We hebben lege frisdrankflessen gevuld met oppervlaktewater en laten onderzoeken door Koch bodemonderzoek in Deventer”, vertelde omwonende Thomas Jansen. ,,Daarin werden stoffen als zink, koper en barium aangetroffen. Zware metalen die de waterkwaliteit aantasten.” Eerder maakten de omwonenden ook melding van de stort van grofvuil in en bij het Mobagat. Zo werden fietsen en gecreosoteerde balken aangetroffen.

Vertrouwen

De groep omwonenden vertrouwt het hele project absoluut niet. ,,Van begin af aan, in 2006, is ons niet verteld wat nu precies de plannen van de grondbank en SBNL (de stichting die de plas in beheer heeft, red.) zijn”, gaf Jansen aan. ,,We worden slecht op de hoogte gesteld. Aanvankelijk zou er alleen schone grond uit natuurbouwprojecten de plas ingaan, nu heeft de grondbank het over baggerslib in de categorie industrie.” Omwonende Teus Toonen: ,,Daarnaast is er niemand die de verantwoording op zich neemt, mocht nou over enkele jaren blijken dat er daadwerkelijk problemen zijn ontstaan door vervuiling.”

,,Wat deze commissie nodig heeft is wetenschappelijk bewijs dat jullie uitspraken kan staven”, reageerde voorzitter Verheijen aan. ,,Hoe zit het bijvoorbeeld precies met de stoffen die jullie zelf gemeten hebben?”, wilde professor Cees van den Akker (TU Delft) weten. ,,En wat zijn de regels als het gaat om het in de gaten houden van de waterkwaliteit van jullie waterputten?”, vulde ingenieur Johannes Lijzen (RIVM) aan.

Daarnaast vroeg de commissie naar afspraken die destijds gemaakt zijn tussen de vroegere eigenaar van de plas en de omwonenden over zwemmen in de plas. Volgens de omwonenden mochten zij het water altijd al als zwemgebied gebruiken. ,,En dat hebben we dan ook veel gedaan vroeger”, memoreerde omwonende Ida van de Braak. ,,Die afspraken moeten we nu zwart op wit hebben”, stelde Verheijen.

De commissie houdt op 13 mei een hoorzitting in Den Haag, waar de omwonenden alle gevraagde bewijsstukken moeten aanleveren. ,,Komende weken gaan we verder in gesprek met onder meer grondbank, waterschap en provincie om eind mei een definitief oordeel te kunnen vellen”, zei Verheijen. Rond die tijd zal de commissie de minister adviseren of het grondstortproject aangepast dan wel stopgezet moet worden.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie