Schildersbedrijf Vliem viert 90-jarig bestaan

13 mei 2009 om 00:00 Nieuws

LUNTEREN - Half mei bestaat schildersbedrijf Vliem negentig jaar. ,,En dat zal zeker worden gevierd", aldus eigenaar Gerrit Vliem. Hij is de derde generatie binnen het bedrijf waarvan zoon Elco zo goed als zeker de vierde generatie Vliem zal worden die het schildersbedrijf gaat runnen.

Hendrik Vliem was in 1919 de oprichter van het schildersbedrijf. Hij was werkzaam bij een schildersbedrijf in Lunteren, maar had het daar snel bekeken en begon enkele jaren later als zelfstandig ondernemer met een schildersbedrijf. De oorlog werd een moeilijke periode, maar met de wederopbouw na de oorlog werden de zaken weer opgepakt en groeide ook het aantal medewerkers.

Hulweg

Inmiddels was zoon Jaap ook binnen het bedrijf gekomen en hij zette in 1958 het bedrijf voort als zelfstandige. Inmiddels was men vanaf de Dorpsstraat verhuisd naar de Hulweg, ook in Lunteren. In 1980 kwam ook zoon Gerrit binnen het bedrijf en toen vijf jaar later zijn vader zich terugtrok werd Gerrit de enige eigenaar.

Onderhoud

Hij begon als eigenaar en enige werknemer, maar in de loop van de jaren is het aantal werknemers uitgegroeid tot zeven. ,,Het merendeel van onze werkzaamheden bestaat uit onderhoud van woningen, particuliere nieuwbouw, gebouwen in de particuliere sector en daarnaast monumentale panden", zegt Gerrit Vliem. ,,De meeste opdrachten komen uit een straal van ongeveer dertig kilometer rond Lunteren. In 2002 hebben we het pand aan de Hulweg verlaten om te verhuizen naar de Kruisbeekweg, op de grens van Lunteren en het buurtschap Nederwoud."

Imitatiewerk

Eigenaar Gerrit Vliem is gespecialiseerd in houten en marmer imitatiewerk. ,,De portaaldeuren van de Oude Kerk in Lunteren is een eiken imitatie, van oorsprong zijn het grenen houten deuren. Vroeger werd het gedaan om duur te doen met goedkope materialen. De Sint Jan in Den Bosch heeft veel hout- en marmerimitatie. Het Jan van Schaffelaar kasteel, in Barneveld, heeft ook de nodige imitatietechnieken. Deze techniek is zeer arbeidsintensief en moet je echt geleerd hebben om het te kunnen. Een normale deur vergt ongeveer tien arbeidsuren. Er worden namelijk verschillende transparante lagen over elkaar aangebracht en als laatste met blanke lak afgewerkt", aldus de deskundige eigenaar.

Naast de oude technieken levert Vliem ook schilderwerk met de nieuwe technieken, met de tegenwoordige producten. ,,Het binnenschilderwerk is tegenwoordig, om milieuredenen, water gedragen. Met deze producten is er ook mooi en kwalitatief goed schilderwerk te maken. Naast het schilderwerk doen we ook in behangen, wandafwerking en glaswerk", besluit Gerrit Vliem.

Schildersbedrijf Vliem

Kruisbeekweg 22 Lunteren

Tel. 0318-482287

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie