Cultura zoekt in nieuw seizoen naar verbanden

20 mei 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - ,,Het is geen los zand", zo omschrijft Joop van Liere van Cultura de nieuwe seizoensbrochure, die deze week op bij alle huishoudens in de gemeente Ede op de deurmat valt. ,,Het gaat niet alleen om een boek of een voorstelling. We zoeken naar verbanden en dat zie ik groeien."

door Henriet Vink

In tegenstelling tot vorig jaar is de brochure van Cultura dit jaar weer een geheel. Theater, bibliotheek en kunsteducatie bij elkaar in een boekwerk: ,,We zijn een landelijk voorbeeld als instelling waarin alles gecombineerd is, om die reden integreren de onderdelen van Cultura nu weer in de seizoensgids. Het gaat er om dat we alles samen doen en van dit pad wijken we ook niet meer af. Vooral om we zien dat zo heel veel mogelijk is", benadrukt Van Liere.

Die mogelijkheden komen tot uiting bij bijvoorbeeld Nederland Leest. Cultura heeft daar met 'Veldhuizen vertelt verhalen' een lokale invulling aangegeven en de theatervoorstelling van Soukaïna Oufkir sluit hier bij aan: ,,Haar vader heeft in 1971 een mislukte staatsgreep in Marokko gedaan en in deze voorstelling vertelt ze haar levensverhaal", legt Van Liere uit.

In het theater zijn komend seizoen ook onder anderen Joris Linssen, Lavinia Meijer, Mathilde Santing en Monica Akihary te beluisteren. Daarnaast zijn ook diverse familievoorstellingen geprogrammeerd en brengt Smeedwerk theaterslapstick in Cultura. ,,Met minimale middelen spelen zij de film Titanic na. Zonder spraak, het is veel mime."

Het Zwarte Gat

Daarnaast keren ook Kruipend Bloed en het Zwarte Gat terug. De eerste serie bestaat al vier jaar en kent in het seizoen 2009/2010 drie voorstellingen. Het Zwarte Gat debuteerde afgelopen seizoen met succes. Het gaat om voorstellingen die al op het programma staan, maar waarvan de invulling nog niet bekend is: ,,Vaak is het jong talent, dat net boven het maaiveld uitkomt. Wij hebben dan nog een datum vrij, anders moeten we twee jaar wachten. Kaarten voor deze voorstellingen verkochten goed. We wisten niet goed wat we konden verwachten, maar veel Edenaren vinden het blijkbaar leuk om verrast te worden en pas laat te horen wie optreedt", glimlacht Van Liere. En die mogelijkheid voor beginnend talent heeft ook voor Cultura al wat opgeleverd. Eva de Roovere was afgelopen jaar nog een 'Zwart Gat', komend seizoen staat ze op de programmering.

Eén van de hoogtepunten op het programma is volgens Van Liere 'Ko Zwaluw', een volwassen sprookje naar het verhaal van 'The happy prince' van Oscar Wilde. Het wordt in december uitgevoerd door Koorschool Midden Gelderland: ,,De repetities zijn al gaande. Het is mooi dat een amateurkoor dit kan doen, het is een hele klus. Wij zijn blij dat ze bij Cultura hun thuis gevonden hebben." Want dat is een van de dingen die Cultura wil onderstrepen. Cultura is er voor iedereen, daarom wordt ook het Edes Orkest graag verwelkomt: ,,Zij repeteren hier in huis. Het is belangrijk dat wij ze dat kunnen bieden, daar zijn wij immers ook voor."

Grootste opdracht

Het gaat niet alleen om de theatervoorstellingen, maar ook om de bibliotheek en de kunsteducatie. ,,We zoeken dan ook naar hoe we iets dat in de bibliotheek speelt, kunnen vertalen naar bijvoorbeeld het theater. We willen daarin meer naar boven krijgen. Het begint echt te leven. Dat is ook onze grootste opdracht", meent Van Liere. De nieuwe brochure is ook daar een afstemming van: ,,Aanvullend en eigenzinnig. Het is afgestemd op ervaring, op wat mensen willen. Wat werkt, houden we vast."

Foto's

1. Vorig jaar was Eva de Roovere nog een 'zwart gat', nu staat ze voor donderdag 26 november op de programmering.

2. Lavinia Meijer is komend theaterseizoen tweemaal in Cultura te beluisteren.

3. Roosbeef brengt vrijdag 19 april een 'oorspronkelijk en eigenzinnig' theaterconcert.

4. Zaterdag 31 oktober is het tijd voor de serie Kruipend Bloed met het Ad Colen Quartet.

5. Het Gelders Orkest speelt zaterdag 1 mei werken van Mahler.

6. Alfabet Soep Dans is een familievoorstelling, welke 10 oktober in Cultura te bekijken is.

7. Koorschool Midden-Gelderland en Cultura presenteren in december driemaal 'Ko Zwaluw'.

8. Smeedwerk brengt donderdag 28 januari met Titanic! een theaterslapstick.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie