Gebied tussen Ede en Barneveld met Lunteren ,,blijft open’’

20 mei 2009 om 00:00 Nieuws

Alleen grote agrarische bedrijven zouden hier nog de ruimte krijgen om door te groeien en nieuwe boeren waren taboe. ,,Maar willen we dit wel? Het provinciale bestuur vraagt zich ook af of je hier wel ruimte moet bieden aan grote, intensieve landbouw. De vraag is namelijk of ze hier toekomst hebben en dan moet je ze later weer uitkopen. Daarom moeten we eerst goed kijken en gebeurt er tot 2015 niks’’, licht Dekker toe.

EDE / LUNTEREN - ,,Het is een misverstand dat alles volgebouwd wordt’’, zegt wethouder Wilke Dekker. Hij doelt daarmee op het gebied tussen Barneveld en Ede, met Lunteren als middelpunt, ten westen afgebakend door de A30 en ten oosten door de spoorlijn. In februari dit jaar kwam de provincie Gelderland namelijk met een rapport op tafel waarin staat dat de verstedelijkingsdruk op dit gebied groot is.

Uit het rapport zou blijken dat voor het dorp Lunteren in elk geval tussen 2015 en 2030 gekozen wordt voor een ‘kleinschalig karakter met een eigen identiteit’. ,,Dat betekent dus géén grootschalige uitbreiding en ook niet met landbouw richting Ede en Barneveld. Wel is er, zoals bekend, nog ruimte voor nieuwbouw binnen de Westzoom (randweg).’’

De wethouder wijst wel op uitbreiding met nieuwbouw aan de Edese kant met de zogenoemde Vlek C, pal boven de wijk Kernhem en de Doesburgerdijk. Waar dan exact de noordgrens daarvan zal liggen, is nog koffiedik kijken, maar die ligt er dan wel in elk geval tòt 2030. Bij Barneveld is dit het zelfde laken een pak, maar dan in zuidelijke richting tot aan de Lunterse Beek.

,,Maar er is dus absoluut geen sprake van een soort Valleistad die zou kunnen ontstaan, met nieuwe bedrijven en wonen, zodat Ede en Barneveld aan elkaar groeien. Dat blijft open.’’

Milieu

De gemeente Ede werkt bovendien aan een nieuw bestemmingsplan voor het agrarische buitengebied. Eerst gaat het om een voorontwerp, waarbij de milieueffecten vooral helder moeten worden. Het nieuwe bestemmingsplan biedt kaders voor de ontwikkeling van de agrarische sector, voor een belangrijk deel bepaald door het Reconstructieplan Gelderse Vallei/ Utrecht Oost. Een bepalende factor is het Nederlandse milieu- en natuurbeleid. Dit kan invloed hebben op de ontwikkelingsmogelijkheden van de agrarische sector en daarmee ook op het nieuwe bestemmingsplan. Het Milieu Effect Rapport brengt in beeld wat deze verwachte invloed is.

u Wilt u reageren? Mail dan naar ede.stad@bdu.nl .

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie