Feestelijke opening Koepel en expositie (+ video)

20 mei 2009 om 00:00 Nieuws

LUNTEREN - Burgemeester Cees van der Knaap opende woensdag in De Koepel in het Lunterse Buurtbosch een tentoonstelling van foto's en gedichten over ramen en deuren. Deze expositie is samengesteld uit foto's van Marcel Verbrugge en poëzie van diverse dichters uit wijde omgeving.

De start van de expositie was tegelijk met de feestelijke opening van de gerenoveerde Koepel. In de loop van 2008 werd met de restauratie van het Rijksmonument begonnen. Na vele maanden van hard werken door vaklieden op velerlei gebied, staat de Koepel er nu monumentaler bij dan ooit.

Voorzitter van de stichting Vrienden van het Luntersche Buurtbosch Ab Welgraven liet weten dat hij zich met het bestuur twee doelen heeft gesteld: duurzaamheid van de instandhouding en het vergroten van de gebruiksmogelijkheden.

,,Dat betekent dan we de Koepel in een conditie terugbrengen, zodat we met regulier planmatig onderhoud die bouwkundige conditie op peil kunnen houden. We moesten zorgen dat er geen vocht meer van buitenaf naar binnen komt. Het schilderwerk is volledig vernieuwd, terwijl de stijl onder het dakoverstek vervangen zijn in duurzame materialen.''

Het tweede doel is het beter geschikt maken van onze koepel voor tentoonstellingen, muziekuitvoeringen en andere kleinschalige culturele evenementen. ,,Vijf jaar terug ontstond er opnieuw een koepelcommissie, beter gezegd een actieve koepelcommissie. Zij begon bij ons, het bestuur, te hameren op het feit dat men eigenlijk alleen maar iets binnen kon organiseren als het een tijd droog was geweest. Toen ontstond de behoefte om ‘meer’ te doen met de mogelijkheden die de koepel binnen biedt'', aldus Welgraven.

Planmatig onderhoud is het credo voor de toekomst van de Koepel. ,,Dat voor de helft wordt gefinancierd door het Rijk. Het bestuur heeft reeds aan het MAB gevraagd om een meerjaren onderhoudsplan op te stellen. Daarbij een subsidieaanvraag voor te bereiden die we voor 1 september dit jaar gaan indienen. We mogen heel blij zijn met de status van rijksmonument. Naast onze restauratiesubsidie, bestaat er ook een instandhoudingregeling. Dit betekent dat we 50% van de onderhoudskosten gesubsidieerd krijgen. Met die subsidie en de inkomsten die deze vernieuwde koepel genereert, kunnen we zeker de koepel duurzaam in stand houden.''

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie