,,Food Valley kan versneld doorgroeien tot Europese top''

22 mei 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - De schets 'Food Valley ambitie 2020' is de directe aanleiding voor een debat dat maandag 25 mei in Ede wordt gehouden in conferentiecentrum Cinemec van 15.45 tot 21.00 uur. In deze ambitieschets wordt gesteld dat de Gelderse Vallei versneld kan doorgroeien tot de Europese topregio in innovaties op het gebied van gezonde en duurzame voeding.

Daar is de komende 10 jaar een bedrag van maar liefst 4,8 miljard euro voor nodig. Deze investering zou naar schatting 10.000 nieuwe banen opleveren. De ambitieschets roept bestuurders, ondernemers en onderwijs op de handen ineen te slaan om deze doelen te realiseren. In dit kader ontvangt Bernard Wientjes, bestuursvoorzitter van VNO-NCW, een exemplaar van de ambitieschets uit handen van Cees van de Knaap, voorzitter Regio De Vallei.

Volgens de ambitieschets heeft de Gelderse Vallei de potentie om een voedingsbodem voor innovaties op internationaal formaat te worden. Het gebied kan, nog veel meer dan nu, de plaats worden waar onderzoek en innovatieve bedrijvigheid op het gebied van gezonde en duurzame voeding elkaar ontmoeten en inspireren. Het concept Food Valley sluit daarmee naadloos aan bij het streven van de overheid om Oost-Nederland op het terrein van voedselinnovaties tot de wereldtop te laten horen. Om dit te realiseren is samenwerking nodig tussen overheden, bedrijfsleven, en kennisinstellingen.

Innovatieplatform

Tijdens het FoodDebat staat de ontmoeting tussen belanghebbenden in heel de Gelderse Vallei dan ook centraal. Na een aantal korte inleidingen gaan ondernemers en wetenschappers in gesprek met bestuurders en volksvertegenwoordigers en gaat men op zoek naar gezamenlijke belangen en kansen die Food Valley te bieden heeft.

Jan Peter van den Toren, secretaris van het Innovatieplatform, spreekt over het belang van clustering van bedrijven en onderwijsinstellingen voor de toekomst van de Nederlandse kenniseconomie. Philip den Ouden, directeur FNLI, geeft inzicht in wat de voedingsector nodig heeft om haar innovatiekracht te versterken. Pieter van Ree, proces manager bij Royal Haskoning en in het verleden verantwoordelijk voor de samenwerking van de vijf grote steden in Brabant, geeft inzicht in wat er nodig is om gemeenten zo goed mogelijk te laten samenwerken. Bij Food Valley zijn twee provincies, twee regioverbanden en een groot aantal gemeenten betrokken, verspreid over een groot gebied. En er is een groot aantal belanghebbenden: kennisinstellingen, bedrijven en burgers. De samenwerking tussen al deze partijen komt al op gang en moet verder worden uitgebouwd.

Het debat wordt georganiseerd door: Regio De Vallei, WERV regio, Provincie Gelderland, Provincie Utrecht. Partners van het FoodDebat zijn: stichting Food Valley, VNO-NCW Midden, Kamer van Koophandel, Oost NV en MKB.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie