Einde ‘De Zwarte Zee’ in zicht

27 mei 2009 om 00:00 Nieuws

De beslissing van Van der Knaap is in feite een gevolg van de maatregel van het ministerie van maart 2009 om coffeeshops in de nabijheid van middelbare scholen niet meer toe te staan. Dit is later vertaald in de aanvullende beleidsregel van het ‘Coffeeshopbeleid Gemeente Ede’. Op grond daarvan mag er in Ede geen coffeeshop meer zijn binnen een afstand van 250 meter van voortgezet onderwijsinstellingen. ,,De afstand wordt vastgesteld door het bepalen van de minimale afstand van de reëel af te leggen afstand te voet over de openbare weg tussen de voordeur van de coffeeshop en de hoofdingang van de school.”

Coffeeshop moet over twee jaar sluiten EDE - Coffeeshop De Zwarte Zee aan de Parkweg in Ede moet uiterlijk 27 mei 2011 haar poorten sluiten. Dat heeft burgemeester Cees van der Knaap besloten. Omdat de coffeeshop over een gedoogbeschikking beschikt, kan er volgens Frank Bongers van de afdeling Algemene en Juridische Zaken tegen het besluit van de burgemeester geen bezwaar aangetekend worden. En zo lijkt het vertrek van De Zwarte Zee niet meer te voorkomen.

door Jan de Boer

Shakir Bekar, eigenaar van coffeeshop De Zwarte Zee, voelt zich overvallen door de mededeling van de Edese burgervader, dat hij over twee jaar met zijn zaak moet stoppen. ,,Afgelopen vrijdag heb ik een brief van de burgemeester gehad”, reageert Bekar. De coffeeshophouder weet nog niet precies wat hij gaat doen. ,,Ik wil met een wethouder of de burgemeester een gesprek aangaan.” Bekar heeft al vanaf 1992 een coffeeshop. Eerst op nummer 52, en sinds 1998 een coffeeshop op nummer 43. ,,Voordat ik de brief kreeg, had ik nog niets gehoord. Ik ben helemaal verrast.”

De coffeeshophouder trekt overigens in twijfel of de school wel echt een middelbare school is en geen basisschool. Bongers is daar duidelijk over. ,,We hebben het over een middelbare school.” In Ede blijven - als De Zwarte Zee weg zal zijn - nog drie coffeeshops of te wel coffeeshop Relax aan de Stationsstraat, coffeeshop Kink aan De Halte en coffeeshop Het Plein aan het Maandereind over.

Volgens het gesloten convenant wil Ede het aantal coffeeshops terugbrengen tot twee. ,,Er is geen actief uitsterfbeleid”, legt Bongers uit. ,,Als een coffeeshop gaat stoppen komt er geen nieuwe voor in de plaats. De Zwarte Zee moet weg omdat de coffeeshop te dicht bij een middelbare school van Het Streek zit. We hebben opgemeten dat de afstand tussen de school en de school 210 meter is.”

Freek Appel, voorzitter van de Ondernemersvereniging Ede Zuid (OEZ) en voorzitter van het wijkoverleg Ede Zuid, is blij dat de coffeeshop De Zwarte Zee weg moet. ,,De overlast is niet beperkt tot de winkels. Het geldt ook voor de woningen. Omdat het nog twee jaar duurt, blijf ik pleiten voor cameratoezicht op de Parkweg. De overlast door deze coffeeshop gaat voorlopig gewoon door.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie