‘Sun Studio is ook een hele belevenis’

27 mei 2009 om 00:00 Nieuws

Wat dat betreft had de Edese niet te klagen. Vooral in het French Quarter in New Orleans kon er overal naar muziek geluisterd worden. Overal speelden orkestjes bij terrasjes. Als de muzikanten hun nummers hadden afgewerkt gingen zij met de ‘pet’ rond. En na een korte pauze kon er weer gesmuld worden van jazz- of bluesmuziek. En ‘s avonds was het daar dikke pret in Bourbonstreet. ,,Overal hoor je daar muziek. En waar het mooi klinkt, ga je op een terrasje zitten.”

EDE - Op de muziekreis door deep south van de Verenigde Staten, te weten Tennessee, Alabama, Mississippi, Louisiana en Georgia, kijkt Bernadien Merkus met voldoening terug. Het gebied is niet alleen de Bible Belt van het continent, maar ook de bakermat van de jazz, blues, soul, rock & roll en country. ,,De bluesmuziek vind ik mooi. En dan vooral solo’s op blaasinstrumenten en elektrische gitaren”, aldus Bernadien Merkus. door Jan de Boer

In Bourbonstreet werden alle kroegen langs gegaan. ,,En waar de muziek ons aansprak, gingen we naar binnen. In New Orleans vind je de basis van de huidige muziek. Een voorbeeld? In een kroeg speelde een oudere man, die ook saxofoon speelde en op Dr. John leek. Hij zong als Louis Amstrong. Wat me tijdens de reis erg aansprak, was alle muziek die wij tegen kwamen. Je ging ergens eten waar muziek werd gespeeld. Het waren misschien amateurs, maar het klonk als muziek van professionals.”

Van tevoren stond voor Bernadien en haar echtgenoot Nashville, Memphis en New Orleans op het programma. Er was niet bepaald een plan de campagne opgesteld. Het kwam zoals het kwam. ,,We wilden in het begin van de reis naar Nashville en Memphis . Doordat het weer daar niet zo best was, zijn we eerst vanuit Atlanta naar New Orleans vertrokken.”

Op de weg daar naartoe zag men plotsklaps een bord op de highway, dat verwees naar het Hank Williams-museum. De country & westernlegende overleed al in 1953 door een overdosis alcohol en morfine. ,,Toen we de highway afreden, kwamen we in de plaats Georgiana (Alabama), waar Hank Williams in zijn jeugd woonde. Nadat we het museum hadden bekeken, zijn we weer verder gegaan.”

Onderweg was er van alles te beleven. In de ‘middle of nowhere’ dachten ze nergens een slaapplaats te kunnen vinden. Vijf minuten later verscheen er toch opeens een motel aan de horizon, met daar tegenover een Mexicaans restaurant. ,,En laat het toen nu juist de Mexicaanse feestdag zijn. In het restaurant stond daarom een Mexicaanse zanger, getooid met een sombrero, liederen uit het eigen land te zingen.”

In de buurt van New Orleans ging Bernadien Merkus speciaal een hapje eten in een restaurant waar de zogenaamde Cajunmuziek ten gehore werd gebracht. Die muziek wordt daar nu nog altijd gespeeld door de “Acadiens”, van oorsprong bewoners van het Canadese Nova Scotia, die daar door de Britten verdreven werden en in de moerassen (de “swamps”) in het zuidwesten van Louisiana hun toevluchtsoord vonden. Memphis stond ook op het programma. En als je in die plaats komt, moet je natuurlijk naar Graceland, het vroegere woonhuis van Elvis Presley, dat tegenwoordig een museum is. Elvis de Pelvis ligt er ook begraven. Bernadien vond het allemaal minder kitsch dan dat zij vooraf had gedacht. ,,Het viel me meer dan honderd procent mee.”

In die plaats werd ook een bezoekje gebracht aan de beroemde Sun Studio op Union Avenue. In deze studio zijn veel beroemde artiesten in de jaren vijftig van de vorige eeuw begonnen. De bekendste is wel Elvis Presley (hij nam er 23 titels op). Ook namen Carl Perkins, Johnny Cash, Jerry Lee Lewis, Roy Orbison, Howlin’ Wolf, B.B. (Blues Boy) King en U2 er platen op. ,,Sun Studio was een leuke ervaring.” In Nashville was van alles te beleven. ,,Daar zijn we voor de country en western muziek in de Grand Ol Opry House geweest. Het is niet echt mijn muziek, maar het is wel leuk als je er bent. In Nashville zijn we naar de ‘face to face tour’ van Elton John en Billy Joel geweest. Het concert duurde drieenhalf uur.” Raad je iemand zo’n muziekreis aan? ,,Je moet van muziek houden, je kunnen inleven in muziek. En natuurlijk van muziek kunnen genieten.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie