Lezing over Giacometti bij NPB

27 mei 2009 om 00:00 Nieuws

LUNTEREN - Ivo de Jong, voorganger bij de NPB Lunteren, verzorgt op donderdag 28 mei een lezing over Alberto Giacometti (1901-1966). De beeldhouwer, schilder en tekenaar Giacometti heeft een schitterend veelzijdig oeuvre nagelaten. Hij behoort tot de meest toonaangevende beeldhouwers van de twintigste eeuw. Ivo de Jong zal bezoekers met beeld en geluid meenemen langs het werk van deze kunstenaar.

Vanaf 1922 vestigt Alberto Giacometti zich in Parijs, waar hij studeert bij Antoine Bourdelle aan de Académie de la Grande-Chaumière. Onder invloed van beeldhouwers als Jacques Lipchitz en de maker van Rotterdams Verwoeste stad Ossip Zadkine, maakt hij kennis met het kubisme en experimenteert hij met compositie. Als hij zich van deze voorbeelden losmaakt, ontdekt hij de Afrikaanse kunst die voor veel kunstenaars van zijn tijd als een belangrijke inspiratiebron geldt.

De invloeden van zijn klassieke opleiding, het kubisme en de primitieve kunst leiden tot zijn eerste grote vrouwelijke figuren waaronder Femme cuillère. Tot aan 1935 maakt Giacometti surrealistisch werk en is hij een van de toonaangevende kunstenaars van deze stroming. Daarna richt hij zich steeds geconcentreerder op het thema dat hem zijn hele leven zal bezighouden: de weergave van het menselijk lichaam.

De lezing op 28 mei begint om 20.00 uur in het Witte Kerkje aan de Dr. Kimmijserlaan. Entree is 4 euro voor leden van de NPB en 6 euro voor niet-leden.

foto:

Loslopende man (1960)

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie